Atac devastator cu drone a lui Putin în Ucraina. Imagini apocaliptice după bombardamente

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat numeroase atacuri cu drone în Ucraina, lovind elemente ale infrastructuri civile.

09 nov. 2022, 14:05

Război în Ucraina. Un incediu de proporții a izbucnit miercuri în orașul ucrainean Dnipro în urma unui atac cu drone lansat de ruși. Mai multe persoane sunt rănite, potrivit CNN.

Incendiu devastator: „Sunt nouă cadavre la interior. Opt dintre ele sunt ale unor copii” VIDEO

Patru persoane au fost rănite în timpul atacului cu drone rusești de la Dnipro, a anunțat un oficial ucrainean. Dronele au lovit orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, miercuri dimineață, rănind grav patru persoane și provocând un incendiu de proporții, potrivit unui purtător de cuvânt al administrației regionale din Odesa.

„Forțele noastre de apărare au doborât cinci dintre ele [drone], dar restul au reușit să treacă, lovind o companie de logistică. Lovitura inamicului a dus la izbucnirea unui incendiu de peste 3.000 de metri pătrați”, a scris purtătorul de cuvânt Serhiy Bratchuk pe Telegram.

În ultimele săptămâni, Rusia a lansat numeroase atacuri cu drone în Ucraina, lovind elemente ale infrastructuri civile.

Volodimir Zelenski, primul mesaj de pace de la invazia Rusiei: Planeta nu-şi mai poate permite un singur foc de armă
Noile sisteme de apărare antirachetă primite de Ucraina din Occident ar putea fi folosite pentru a lovi ţintele chiar de la lansarea lor de pe teritoriul rusesc, sugerează un oficial de la Kiev

Sistemele de apărare aeriană occidentale recent sosite în ţară vor ajuta Ucraina să facă faţă noii ameninţări reprezentate de rachetele balistice care ar fi fost achiziţionate de Rusia din Iran, iar Kievul ar putea viza distrugerea lor chiar la locul de lansare al acestora, care probabil s-ar afla pe teritoriul rusesc, la distanţă mare de graniţele ucrainene, relatează CNN, care citează declaraţiile unui purtător de cuvânt al forţelor aeriene iraniene .

„Trebuie să fie distruse cumva, probabil de la locul unde sunt lansate. Pentru că nu avem niciun mijloc eficient de combatere a rachetelor balistice, cu excepţia distrugerii lor fizice în etapa de lansare”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat.

„Cred că atât conducerea militară de vârf, cât şi partenerii noştri lucrează la această problemă, căutând modalităţi eficiente de a contracara aceste noi ameninţări”, a  mai declarat Ihnat.

Oficialul ucrainean a explicat că rachetele iraniene au o rază de acţiune de 300 până la 700 de kilometri, ceea ce, în principiu, nu ar fi nimic nou pentru Ucraina, deoarece rachetele Iskander (de fabricaţie rusă – n.r.) au fost folosite încă din prima zi a războiului.

El a mai spus că ruşii nu au reuşit să facă progrese pe câmpul de luptă şi recurg la atacarea infrastructurii care furnizează energie şi apă. „Vor să lovească în primul rând instalaţiile energetice în perioada de toamnă-iarnă, deoarece viaţa oamenilor depinde în mare măsură de acestea. Acest terorism aerian va continua prin toate mijloacele disponibile”, a spus oficialul ucrainean.

„Este clar că rachetele care vor fi primite de la Iran, dacă se va face acest lucru, vor fi folosite la instalaţiile de infrastructură energetică, iar ruşii vor continua să lovească şi cu rachete de croazieră”, a continuat el.

Potrivit CNN, care citează oficiali dintr-o ţară occidentală ce monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului, Teheranul se pregăteşte să trimită Rusiei aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi mai multe drone de atac.

Ucraina a anunţat luni că a primit din partea Statelor Unite, Spaniei şi Norvegiei noi sisteme de apărare antiaeriană, menite să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene. „Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS şi Aspide au sosit în Ucraina! Acest armament ca consolida considerabil armata ucraineană şi ne vor face cerul mai sigur”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.