Volodimir Zelenski, primul mesaj de pace de la invazia Rusiei: Planeta nu-şi mai poate permite un singur foc de armă

El s-a arătat îngrijorat de apropierea sezonului rece, spunând că va fi una dintre cele mai dificile ierni din istoria Ucrainei.

09 nov. 2022, 06:13
Volodimir Zelenski, primul mesaj de pace de la invazia Rusiei: Planeta nu-şi mai poate permite un singur foc de armă

Invazia Rusiei în Ucraina a distras atenţia guvernelor lumii de la eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat la conferinţa COP27 privind clima din Egipt, relatează Reuters.
„Nu poate exista o politică eficientă în domeniul climei fără pace”, a spus Volodimir Zelenski, subliniind impactul invaziei ruse în Ucraina asupra aprovizionării globale cu energie, asupra preţurilor alimentelor, dar şi asupra pădurilor din Ucraina.

„Acest război a provocat o criză energetică care a forţat zeci de ţări să reia producţia pe bază de cărbune pentru a reduce impactul preţurilor la energie pentru populaţie, preţuri care cresc în mod şocant din cauza acţiunilor deliberate ale Rusie. (…) A dus la o criză alimentară acută în lume, care i-a lovit cel mai rău chiar pe cei care suferă de pe urma schimbărilor climatice. (…) Războiul rus a distrus 5 milioane de hectare de păduri în Ucraina în mai puţin de şase luni”, a arătat preşedintele ucrainean.

Jens Stoltenberg, la Conferința COP27: Dacă Rusia poate realiza ceea ce își dorește cu ajutorul forței brute, va fi un dezastru

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski i-a criticat pe unii lideri mondiali pentru faptul că se ocupă de schimbările climatice doar la nivel retoric, fără a produce schimbări reale, dar nu a făcut nominalizări.

 

„Sunt încă mulţi cei pentru care schimbările climatice înseamnă doar retorică sau marketing, dar nu şi acţiuni reale. Ei sunt cei care împiedică punerea în aplicare a obiectivelor în materie de climă, ei sunt cei care, în birourile lor, îşi bat joc de cei care luptă pentru a salva viaţa pe planetă, deşi în public par să susţină activităţile în folosul naturii. Ei sunt cei care declanşează războaie de agresiune atunci când planeta nu-şi mai poate permite un singur foc de armă, pentru că are nevoie de o acţiune comună la nivel mondial”, a spus Zelenski, într-o aluzie clară la Rusia lui Vladimir Putin.

Ucraina are anul acesta, pentru prima dată, un spaţiu expoziţional în cadrul conferinţei ONU privind clima, care se desfăşoară la Sharm el-Sheikh, în Egipt. Dar, spre deosebire de celelalte standuri de la COP27, care sunt împodobite cu logo-uri colorate, steaguri şi verdeaţă, cel al Ucrainei a ieşit în evidenţă prin culoarea sumbră – este acoperit cu un gri închis, pentru a simboliza războiul de acasă. Printre exponate se numără un trunchi de copac plin de şrapnel din oraşul Irpin, iar la intrarea în expoziţie sunt zeci de mostre de sol ucrainean, menite să reprezinte potenţialul terenurilor fertile ale ţării.

Au început negocierile de pace! Condițiile obligatorii cerute de Zelenski lui Putin au fost făcute publice. Rusia urmează să facă următorul pas
Ucraina a pierdut jumătate din capacitatea de energie verde din cauza războiului

Directorul general al celui mai mare producător privat de energie electrică din Ucraina, DTEK, a declarat marţi, la COP27, că jumătate din capacitatea de energie verde a companiei sale se află în prezent pe teritoriul ocupat de Rusia. În general, ţara a pierdut aproximativ 90% din capacitatea sa eoliană, care se află pe teritoriul ocupat, şi aproximativ 30% din cea solară, în urma luptelor, a declarat Maksim Timcenko.

El s-a arătat îngrijorat de apropierea sezonului rece, spunând că va fi una dintre cele mai dificile ierni din istoria Ucrainei.

DTEK a reuşit să restabilească „rapid” o centrală electrică avariată în timpul luptelor şi a reconectat-o la reţea. „Facem toate pregătirile astfel încât să supravieţuim”, a arătat directorul.