Atac direct la Porsche: prezentare Mercedes AMG GT – VIDEO

Dacă cineva v-ar fi întrebat până acum câteva săptămâni care este cea mai sportivă maşină produsă la Stuttgart, cu siguranţă că răspunsul ar fi fost Porsche 911. Dar acum? Acum e război în Stuttgart. Mercedes AMG GT atacă direct Porsche 911. Câştigătorul îl vom afla la o primă confruntare directă, până atunci însă vă prezentăm în detaliu noul AMG GT.

RomaniaTV.net
07 oct. 2014, 13:02

Prima ieşire în public a noului Mercedes AMG GT a avut loc cu ocazia Salonului Auto de la Paris, unde constructorul german a adus atât modelele GT şi GT S, cât şi versiunea specială de lansare, botezată Edition 1. AMG GT este o sportivă veritabilă, cu un design reuşit. Mai compactă decât Mercedes SLS AMG, păstrează totuşi ca element caracteristic capota motorului foarte lungă, sub care se ascunde un V8 bi-turbo inedit. Habitaclul este foarte bine finisat, cu materiale de calitate, şi are un aer hi-tech accentuat de uriaşul ecran central. Tunelul median acomodează comenzile sistemului AMG DRIVE UNIT, care controlează răspunsul motorului, trenul de rulare, direcţia şi transmisia. Ca la rivalii Porsche 911 şi Jaguar F-Type Coupe, există posibilitatea reglării sunetului evacuării.

Şasiul şi caroseria sunt realizate din aluminiu, în vreme ce acoperişul este produs din fibră de carbon. Rezultă o masă proprie de doar 1540 kg pentru Mercedes AMG GT şi 1570 kg pentru AMG GT S. Să vorbim un pic şi despre propulsorul V8 biturbo, de 4 litri. Noul V8 realizat de AMG este primul motor din lume care dispune atât de carter uscat, cât şi de turbine dispuse în V-ul dintre cilindri. Versiunea de bază AMG GT dezvoltă 462 CP la 6000 rpm şi 600 Nm (disponibili între 1600 şi 5000 rpm), iar versiunea AMG GT S produce 510 CP la 5250 rpm şi un cuplu motor de 650 Nm (disponibil între 1750 şi 5000 rpm). AMG GT atinge suta în 4.0 secunde, în timp ce AMG GT S reuşeşte această performanţă în doar 3.8 secunde. Tracţiunea se face pe roţile din spate, iar transmisia este cu dublu ambreiaj, 7 trepte. Versiunile GT S beneficiază şi de aportul unui diferenţial autoblocant controlat electronic (mecanic pentru AMG GT).

Mercedes anunţă un consum mixt de 9.3 l/100 km pentru AMG GT, în vreme ce versiunea mai puternică GT S este creditată cu 9.4 l/100 km. Emisiile de CO2 se situează la nivelul de 216 g/km pentru GT, respectiv 219 g/km pentru GT S.

La Salonul Auto de la Paris, Mercedes a prezentat şi o versiune specială, botezată Edition 1. Mai scump cu aproximativ 15000 euro decât AMG GT S (al cărui preţ de bază în Germania este de circa 134000 euro), Edition 1 va fi disponibil la vânzare alături de celelalte două variante şi va oferi o echipare mai bogată şi mai exclusivistă. Faţă de GT S, Edition 1 vine cu un eleron spate fix şi de dimensiuni mai mari, în locul aripii retractabile oferite standard, şi jante cu un alt design. Din punct de vedere tehnic, Mercedes AMG GT Edition 1 preia pachetul suspensie-motor de pe AMG GT S.