Atac masiv cu rachete în Ucraina. Rusia susţine că a ucis 600 de militari ucraineni, adăpostiţi în două cazărmi

Ministerul rus al Apărării susține că 600 de soldați ucraineni au fost uciși într-un nou atac al Kremlinului, relatează The Guardian și Sky News.

08 ian. 2023, 16:18

Război în Ucraina, „răzbunarea pentru Makiivka”. Rusia susține că a ucis 600 de soldați ucraineni adăpostiți într-o cazarmă temporară din Kramatorsk. Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că ar fi ucis peste 600 de militari ucraineni într-o lovitură masivă cu rachetă asupra clădirilor din estul Ucrainei care găzduiau temporar forțele ucrainene, relatează Reuters.

Război în Ucraina. Tiruri de artilerie şi bombardamente pe parcursul armistiţiului. Preoţii au sfinţit avioanele de luptă şi tancurile

Ministerul rus al Apărării susține că 600 de soldați ucraineni au fost uciși într-un nou atac al Kremlinului, relatează The Guardian și Sky News.

„Ca urmare a unui atac masiv cu rachete asupra acestor puncte de desfășurare temporară a unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, peste 600 de militari ucraineni au fost uciși”, se arată în raportul Ministerului citat de RIA.

„În ultimele 24 de ore, mijloacele de recunoaștere rusești au descoperit și au confirmat în mod fiabil, prin mai multe canale independente, desfășurarea temporară a personalului AFU (forțele armate ucrainene – n.r.) în orașul Kramatorsk.

În căminul 28 se aflau peste 700 de militari ucraineni și în căminul 47 peste 600 de militari ucraineni. De asemenea, Rusia spune că lovitura a fost o răzbunare pentru o lovitură mortală ucraineană asupra unei cazarme din orașul Makiivka în ajunul Anului Nou, despre care forțele ucrainene spun că a ucis 400 de soldați ruși.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmația Ministerului Apărării de la Kremlin.

Război în Ucraina: Medvedev, furios după ce ucrainenii au respins armistițiul de Crăciun: Au refuzat mâna milei creștine! Porcii nu înțeleg altceva decât forța brută

Cum arată ultimele cifre ale pierderilor suferite de ruşi în Ucraina

Pe de altă parte, Rusia a pierdut 111.170 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. În plus, Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat duminică că Rusia a pierdut 111.170 de soldaţi, 3.069 de tancuri, 6.130 de vehicule blindate de luptă, 4.801 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.065 de sisteme de artilerie, 431 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 217 sisteme de apărare aeriană, 285 de avioane, 272 de elicoptere, 1.849 de drone şi 16 ambarcaţiuni.

„Rusia continuă să sufere pierderi. Un tren care transporta unităţi frigorifice pline cu ruşi ucişi a sosit în regiunea Kemerovo din Rostov pe Don pe 5 ianuarie. Se aşteaptă ca trupurile să fie descărcate la morgile locale”, a declarat Statul Major General.

O încetare a focului de 36 de ore a fost decretată joi de Vladimir Putin pentru vineri şi sâmbătă, cu ocazia Crăciunului Ortodox pe rit vechi. Cu toate acestea, împuşcături au fost auzite de ambele părţi ale frontului.

Autorităţile locale ucrainene au raportat că oraşul Kramatorsk a fost atacat de şapte rachete peste noapte. Alte două rachete au vizat oraşul din apropiere, Kostiantynivka.

Sâmbătă, jurnaliştii AFP prezenţi la Kramatorsk au auzit cel puţin patru explozii înainte de miezul nopţii.

Armata rusă a prezentat această lovitură drept răzbunare pentru cea efectuată la Makiivka, pe teritoriul separatist pro-rus din estul Ucrainei, la câteva minute după începerea noului an.

Armata ucraineană vizase acolo un punct de desfăşurare temporară a soldaţilor ruşi, provocând moartea a cel puţin 89 de soldaţi, potrivit raportului de la Moscova.