Război în Ucraina. Tiruri de artilerie şi bombardamente pe parcursul armistiţiului. Preoţii au sfinţit avioanele de luptă şi tancurile

Luptele au continuat în estul Ucrainei în ciuda promisiunii de încetare a focului de 36 de ore, dar intensitatea acestora a scăzut pe perioada Crăciunului.

08 ian. 2023, 14:46
Război în Ucraina. Tiruri de artilerie şi bombardamente pe parcursul armistiţiului. Preoţii au sfinţit avioanele de luptă şi tancurile

Război în Ucraina. Ucrainenii şi ruşii au marcat Crăciunul ortodox pe rit vechi, sâmbătă, când încetarea focului de 36 de ore ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin şi-a urmat cursul fără semne că luptele s-au atenuat, scrie The Guardian.

Agence France-Presse a relatat că oraşele afectate de război din estul Ucrainei nu au înregistrat o încetinire semnificativă a luptelor. S-au auzit focuri de artilerie puternice în oraşul Chasiv Yar, la sud de Bahmut, pe linia frontului, pe tot parcursul zilei de sâmbătă.

Ministerul rus al Apărării a insistat că forţele sale respectă încetarea unilaterală a focului, care s-a încheiat la ora 23.00 la Kiev (21.00 GMT). Dar a mai spus că a respins atacurile din estul Ucrainei şi că au fost ucişi zeci de soldaţi ucraineni vineri.

Război în Ucraina. Kremlinul îl acuză de „satanism” pe Zelenski. Preşedintele Ucrainei i-a sancţionat pe preoţii pro-ruşi

Autorităţile ucrainene au declarat că doar trei persoane au fost ucise vineri.

Ucraina are în prezent ‘cel mai mare teren minat din lume’, spune premierul Şmîhal

Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 km2 din teritoriul ţării, potrivit prim-ministrului ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa.

‘În prezent este cel mai mare câmp minat din toată lumea’, a afirmat Şmîhal într-un interviu pentru agenţia sud-coreeană Yonhap, publicat duminică.

Potrivit lui Şmîhal, terenul minat este echivalent cu peste 40% din suprafaţa totală a Ucrainei.

Război în Ucraina, sirenele sună în marile oraşe. Armistiţiul a fost o farsă, bombardamente intense la Herson şi Kramatorsk. Ucrainenii sunt avertizaţi să evite bisericile
Medvedev, furios după ce ucrainenii au respins armistițiul de Crăciun: Au refuzat mâna milei creștine! Porcii nu înțeleg altceva decât forța brută
‘Acest lucru nu doar le îngreunează oamenilor călătoriile, dar cauzează de asemenea perturbări majore în agricultură, care este una din principalele noastre ramuri economice’, a spus el.

‘Rusia ţinteşte infrastructura în zone dens populate’, a adăugat premierul ucrainean pentru Yonhap. În plus, instalaţii industriale precum uzine chimice, oţelării şi infrastructura de transport au fost de asemenea printre ţintele atacurilor ruse.

O persoană a fost ucisă în urma atacului asupra centralei Starobesheve din Novîi Svit

O persoană a fost ucisă în urma atacului asupra centralei Starobesheve din Novîi Svit, a anunţat duminică agenţia de ştiri rusă TASS, scrie The Guardian.

Centrala termică a fost una dintre cele două din regiunea Doneţk a Ucrainei, controlată de forţele ruse, care au fost avariate într-un atac cu rachete al armatei ucrainene, au declarat oficialii instalaţi de Moscova.

Informaţiile iniţiale au sugerat că centralele din Zuhres şi Novîi Svit au fost lovite şi că unele persoane care lucrau acolo au suferit răni, au declarat oficialii pe canalele lor Telegram, relatează Reuters. Un raport al agenţiei de presă TASS indica: „Cadavrul unei femei a fost extras de sub dărâmăturile centralei”. TASS a declarat anterior în atac s-a folosit un sistem rachete multiple. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei, care nu îşi revendică niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de ruşi din Ucraina.