Atac terorist revendicat de Stat Islamic. Trei jurnaliste au fost asasinate. Lupte grele şi în Myanmar

Statul Islamic revendică uciderea a trei angajate ale unei televiziuni din Afganistan într-un atac care a avut loc marţi seară.

03 mart. 2021, 10:04
Atac terorist revendicat de Stat Islamic. Trei jurnaliste au fost asasinate. Lupte grele şi în Myanmar

Atac terorist revendicat de Stat Islamic! Mişcarea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul de marţi seara în care au fost ucise trei angajate ale unei televiziuni din estul Afganistanului, informează Reuters potrivit Agerpres.

Atac terorist revendicat de Stat Islamic! Conform organizaţiei neguvernamentale americane SITE Intelligence Group, SI a afirmat că luptătorii săi au fost cei care au atacat tinerele cu vârste între 18 şi 20 de ani.În afară de cele trei victime care şi-au pierdut viaţa, în atacul asupra televiziunii Enikas TV din Jalalabad a fost rănită grav încă o tânără, au afirmat mai mulţi oficiali afgani.

Poliţia anunţase că unul dintre atacatori, care a fost arestat, este taliban. În general, talibanii neagă implicarea în astfel de atacuri, iar multe sunt revendicate de SI.

Junta militară din Myanmar îi ATACĂ PUTERNIC pe protestatari: zeci de oameni arestați și 21 de morți până în acest moment

Forţele de securitate din Myanmar au acţionat miercuri cu focuri de armă şi gaze lacrimogene pentru a reprima demonstraţiile anti-junta din cele mai mari două oraşe din ţară, potrivit Reuters, informează News.ro.

Miniştrii de Externe din ţările asiatice din sud-est au îndemnat la moderaţie, însă nu au reuşit să facă un apel comun către armată pentru a-l elibera pe liderul de facto din Myanmar, Aug San Suu Kyi, şi pentru a restabili democraţia.

Cel puţin 21 de oameni au fost ucişi de la începutul loviturii de stat, pe 1 februarie, când guvernul lui Suu Kyi a fost înlăturat de la putere de armată, fapt care a stârnit proteste în ţară.

Potrivit unei organizaţii care urmăreşte arestările făcute, alte zeci de persoane au fost reţinute marţi, inclusiv organizatorul unui protest despre care a spus că a fost luat sub ameninţarea armei şi urcat într-o maşină neidentificată.

Win Myint, preşedintele înlăturat, se confruntă cu două noi acuzaţii, a spus avocatul lui, între care încălcarea Constituţiei, faptă ce poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare.

Anis Naccache a murit la Damasc. Fosta mână dreaptă a teroristului Carlos Şacalul avea coronavirus
Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: ‘Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural’
Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) s-a întrunit marţi, online, însă miniştrii de Externe nu au reuşit să facă un progres. Doar patru dintre ei – Indonezia, Malaysia, Filipine şi Singapore – au cerut eliberarea lui Suu Kyi şi a altor deţinuţi.

„Exprimăm disponibilitatea ASEAN de a acorda asistenţă Myanmarului într-o manieră pozitivă, paşnică şi constructivă”, a spus preşedintele asociaţiei, reprezentantul Bruneiului, într-un comunicat.

Ministrul de Externe al Myanmarului desemnat de armată a participat la întrunirea ASEAN, a transmis presa de stat, care a menţionat că Wunna Maung Lwin „a informat cu privire la neregulile votului” din luna noiembrie.

Armata birmană a justificat lovitura de stat spunând că alegerile parlamentare de toamna trecută au fost fraudate şi că reclamaţiile sale cu privire la asta au fost ignorate. Partidul lui Suu Kyi a câştigat detaşat atunci un al doilea mandat de cinci ani, iar comisia electorală a decis că votul a fost corect.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine
Marţi seară, televiziunea de stat a spus că agitatorii au mobilizat oamenii pe reţelele de socializare şi au format „organizaţii ilegale”. A fost anunţat că forţele de ordine au acţionat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea din Yangon şi că 12 persoane au fost arestate.

Atac terorist la Viena, în apropiere de o sinagogă. Cinci oameni au murit. Sute de poliţişti îi caută pe agresori VIDEO
Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, a fost reţinută pe 1 februarie şi a apărut, săptămâna aceasta, prin videoconferinţă, la o audiere. Ea este una dintre cele aproximativ 1.300 de persoane reţinute, potrivit activiştilor. Între acestea se numără şase jurnalişti din Yangon, dintre care unul lucrează pentru Associated Press, care a cerut eliberarea lui.