Atacul terorist asupra Ambsadei SUA din Benghazi: Hillary Clinton ar fi vinovată de moartea ambasadorului

O comisie a Congresului american, dominată de republicani, a dat publicității marți un raport cu privire la evenimentele de la ambasada SUA din Benghazi în 2012, în care o acuză pe Hillary Clinton, secretar de stat la acea vreme, că a minimalizat amenințarea jihadistă în Libia, relatează France Presse, citată de Agerpres.

29 iun. 2016, 09:39
Atacul terorist asupra Ambsadei SUA din Benghazi: Hillary Clinton ar fi vinovată de moartea ambasadorului

În 800 de pagini, acest raport abordează evenimentele din noaptea de 11 septembrie 2012 când un comando jihadist a atacat misiunea diplomatică americană din Benghazi și anexa CIA, situată în apropiere. În acest atac, și-au pierdut viața ambasadorul Chris Stevens și alți trei americani.

Dar după doi ani de anchetă și șapte milioane de dolari din fonduri publice cheltuiți, nicio dezvăluire surprinzătoare de natură să dea o lovitură fatală campaniei lui Hillary Clinton în perspectiva prezidențialelor din noiembrie nu s-a strecurat în acest dosar voluminos. ‘Mi se pare destul de clar că este timpul să întoarcem pagina’, a reacționat candidata democrată, care și-a justificat deciziile în fața comisiei respective în cursul unei audieri-maraton de 11 ore în octombrie 2015.

Citeşte şi Casa Albă publică 100 de pagini de e-mailuri interne în cazul atacului de la Benghazi

Cu toate acestea, raportul întărește teza că administrația americană a fost prea lentă în ceea ce privește estimarea creșterii gradului de risc pentru diplomații săi în Libia, grăbindu-se să atribuie evenimentelor un caracter izolat, în loc să recunoască faptul că a fost un atac jihadist, potrivit Agerpres.

Raportul inflamează o campanie prezidențială deja virulentă. Mai ales că adversarul său republican, Donald Trump, nu pierde nicio o ocazie să exploateze cazul. ‘Benghazi este încă un eșec al lui Hillary Clinton. Nimic nu pare să funcționeze niciodată așa cum trebuie cu Clinton’, a lansat Trump pe Twitter imediat după publicarea raportului. El o acuzase recent că l-a lăsat să moară pe ambasadorul (SUA în Libia) în timp ce ‘dormea profund’.

Președintele Comisiei de anchetă, republicanul Trey Gowdy, a apărat valoarea unei munci alcătuite pe ‘mai mult de 100 de audieri, între care 80 de martori pe care nicio comisie parlamentară nu-i mai interogase, și zeci de mii de pagini de documente’.

Pentru un alt reprezentant republican al comisiei, Mike Pompeo, cazul este clar: ‘Ne așteptăm ca guvernul nostru să facă tot posibilul pentru a proteja viața de americanilor care își riscă viețile (pentru a-și servi țara). Nu este ceea ce s-a întâmplat în acest caz’. ‘Politica a avut prioritate în fața vieții americanilor’, a concluzionat el.

Citeşte şi Hillary Clinton a explicat în lacrimi cum a murit ambasadorul american în atentatul de la Benghazi

Raportul nu scoate în evidență întârzieri în operațiunea de salvare a personalului asediat în clădirea misiunii diplomatice, însă apreciază că unele considerente politice ar fi putut avea un rol în modul în care administrația de la Washington a informat cu privire la aceste evenimente. În special, se amintește că președintele Barack Obama era angajat în acea perioadă într-o dificilă luptă electorală cu republicanul Mitt Romney, potrivit Agerpres.

În zilele ulterioare atacului, oficiali ai administrației au dat vina pe o manifestație împotriva unui film islamofob produs în SUA, care ar fi degenerat. Or, raportul republicanilor afirmă că mulți din administrație au știut că a fost ‘un atac terorist’ planificat și nu un caz punctual de furie. Textul menționează, de asemenea, o posibilă ezitare în desfășurarea pușcașilor marini cu baza în Spania, deși anchetele precedente au stabilit că nicio forță militară americană nu ar fi putut ajunge la timp pentru a-i salva pe diplomați.

Membrii democrați ai Comisiei de anchetă au denunțat conținutul raportului. Comisia ‘nu a găsit nimic care să contrazică concluziile’ unui prim raport independent elaborat de Departamentul de Stat și ‘nici concluziile anchetelor parlamentare precedente mixte și numeroase în Congres’, a declarat Hillary Clinton, într-o reacție de la Denver. Mai mult, ea a denunțat ‘tonul partizan’ al noului raport.