Atacuri ale Israelului, soldate cu zeci de morți, în Siria

Atacuri lansate, vineri dimineaţă, de Israel în oraşul Alep din nordul Siriei au dus la moartea a 38 de persoane, inclusiv cinci membri ai grupării armate libaneze Hezbollah, afirmă două surse din domeniul securităţii.

29 mart. 2024, 09:36
Atacuri ale Israelului, soldate cu zeci de morți, în Siria

Ministerul sirian al Apărării a declarat, vineri, că un număr de civili şi personal militar au fost ucişi după ce Israelul şi grupări militare a lansat atacuri asupra Alepului.

Atacurile aeriene ale Israelului au vizat mai multe zone din zona rurală a Alepului, în jurul orei locale 1.45 (22.45 GMT), a arătat ministerul, într-o declaraţie.

Loviturile aeriene au coincis cu atacuri cu drone desfăşurate din Idlib şi zona rurală din vestul Alepului, pe care ministerul le-a desris ca fiind desfăşurate de ”organizaţii teroriste” care au vizat civili din Alep şi din împrejurimi.

Cu toate acestea, ministerul nu a menţionat un bilanţ al morţilor şi nu a clarificat dacă victimele au fost cauzate de loviturile aeriene ale Israelului sau de atacurile grupărilor militare.

”Agresiunea a avut ca rezultat martiriul şi rănirea unui număr de civili şi personal militar şi a provocat pagube materiale în proprietatea publică şi privată”, se arată în declaraţie.

Citește și: 45 de morți după ce un autobuz s-a prăbușit de pe un pod în Africa de Sud. Un copil de 8 ani, singurul supraviețuitor

De la atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva civililor israelieni şi soldaţilor, Israelul şi-a intensificat atacurile asupra a ceea ce afirmă că sunt baze ale miliţiei sprijinite de Iran din Siria. De asemenea, a lovit sisteme de apărare antiaeriană ale armate sirieni şi forţe siriene.

Israelul a desfăşurat de mai mulţi ani astfel de atacuri în Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când a început să îl sprijine pe preşedintele Bashar al-Assad într-un război civil care a început în 2011.

Luptătorii aliaţi cu Iranul, inclusiv Hezbollah, au acum o mare influenţă în zona vaste din estul, sudul şi nord-vestul Siriei şi în mai multe suburbii din jurul capitalei.

Israelul şi Hezbollah au făcut schimb de focuri peste graniţa Israel-Liban de când a izbucnit războiul din Gaza, cea mai mare escaladare de la un conflict de o lună, din 2006.

Citește și: Avion militar rusesc, prăbuşit în Marea Neagră. Ar fi fost lovit din greşeală chiar de ruşi VIDEO