Atacuri multiple cu bombă în Thailanda, ţară în care mii de români îşi fac vacanţa

Explozii şi incendii au devastat miercuri cel puţin 17 localităţi din sudul Thailandei, au anunţat autorităţile, în ceea ce pare a fi mai multe atacuri coordonate care au rănit şapte persoane.

17 aug. 2022, 13:09

Multiple explozii şi incendii au afectat, miercuri, cel puţin şaptesprezece localităţi din Thailanda, au declarat autorităţile, în ceea ce păreau a fi mai multe atacuri coordonate, soldate cu cel puţin şapte răniţi, relatează Reuters.

Atentatele şi incendiile provocate au avut loc după miezul nopţii şi au vizat magazine de cartier şi o benzinărie din trei provincii, rănind uşor cel puţin şapte persoane, potrivit declaraţiilor poliţiei şi surse militare.

Vladimir Putin apelează la tacticile lui Stalin. Ce decret a semnat preşedintele Rusiei
Atacurile nu a fost revendicate până la ora actuală. Provinciile din sudul Thailandei de-a lungul graniţei cu Malaysia se confruntă cu un val al insurgenţei de zeci de ani, la nivel scăzut. Guvernul thailandez s-a luptat cu grupuri secrete care încearcă să obţină independenţa provinciilor predominant musulmane Pattani, Yala, Narathiwat şi ale unor zone din Songkhla.

Mai mult de 7.300 de persoane au fost ucise în conflict din 2004, potrivit grupului Deep South Watch, care monitorizează nivelul de violenţă.

Negocierile de pace lansate în 2013 au fost întrerupte în repetare rânduri. Atacurile de miercuri au avut loc după ce, la începutul acestui an, guvernul thailandez a reluat negocierile cu principalul grup insurgent, Barisan Revolusi Nasional, după o pauză de doi ani în contextul pandemiei.

Turişti şocaţi de nota de plată primită la un restaurant din Mykonos: „Este evident un fel de înşelătorie”
Organizaţia Unită de Eliberare Patani (Patani United Liberation Organisation- PULO), care a fost exclusă din ultima rundă de negocieri, a organizate bombardamente în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, susţinând că dialogul nu este incluziv. Guvernul a anunţat că este dispus să negocieze cu toate grupurile.

Liderul organizaţiei, Kasturi Makhota, a declarat pentru Reuters că atacurile de miercuri nu au ”nicio legătură cu PULO”. Atacurile pot avea un impact negativ asupra turismului ce reprezintă o parte semnificativă a PIB-ului. Thailanda este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Asia. Ţara atrage milioane de turişti anual. Mii de români aleg să îşi facă vancaţa în acestă ţară.