Vladimir Putin apelează la tacticile lui Stalin. Ce decret a semnat preşedintele Rusiei

Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care a introdus din nou în Rusia titlul de „Mamă eroină” pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii, recompensându-le cu suma de un milion de ruble, echivalentul a cicra 16.000 de euro.

17 aug. 2022, 09:17
Vladimir Putin apelează la tacticile lui Stalin. Ce decret a semnat preşedintele Rusiei

„Stabilirea titlului de Mamă Eroină care va fi acordat unei femei ce este cetățean rus și care a dat naștere și a crescut 10 sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în documentul semnat de Vladimir Putin.

Pe lângă stimulentul în bani de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu un certificat și cu medalia Ordinului Mama Eroină, care va fi realizată din aur şi diamante, potrivit decretului prezidenţial emis de Putin.

Mamele eligibile primesc o plată unică de 1 milion de ruble imediat ce al 10-lea copil în viață împlinește un an. Totodată, se califică aici și acele mame care își pierd unul dintre copii în luptă sau ca urmare a unui act terorist sau a unei situații de urgență.

Citeşte şi: Studiu alarmant. Riscul unui război nuclear e tot mai mare: 360 de milioane de oameni, victime ale exploziilor, 5 miliarde de oameni vor muri de foame

Presa rusă mai scrie că liderul de la Kremlin a ordonat la jumătatea lunii iunie să se pregătească un proiect de decret pentru a reînvia titlul onorific de Mamă Eroină, o invenţie din epoca sovietică.

Titlul onorific de „Mamă Eroină” a fost introdus prima dată în URSS în 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, care îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultima atribuire a titlului de „Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de desfiinţarea URSS.

Populația Rusiei este în scădere aproape constantă de zeci de ani, ajungând la 145,1 milioane de locuitori, după o scădere de aproximativ 400.000 de persoane la începutul anului 2022. Rata de scădere a populației Rusiei aproape s-a dublat din 2021, când pandemia de coronavirus a provocat cel mai mare declin natural al populației țării de la sfârșitul Uniunii Sovietice, și aproape s-a triplat din 2020.

Citeşte şi: Emmanuel Macron intervine în conflictul Rusia vs. Ucraina. Președintele francez i-a cerut lui Putin retragerea trupelor de la centrala nucleară Zaporojia