Atentat în Afganistan, sunt mulţi morţi şi răniţi VIDEO

Gruparea ISIS-K este cea care a revendicat atentatul din Kabul, din 26 august, soldat cu peste 200 de morți.

18 sept. 2021, 13:54
Atentat în Afganistan, sunt mulţi morţi şi răniţi VIDEO

Atentat în Afganistan.

Cel puțin trei persoane au murit și alte 19 au fost rănite în multiple explozii produse sâmbătă în orașul afgan Jalalabad, transmite AFP.

Surse de la fața locului, neconfirmate oficial, spun că una dintre deflagrații a fost produsă de o bombă care a vizat un vehicul în care se aflau talibani.

VIDEO AICI

Nu este clar, momentan, cine se află la originea atacului însă este de notorietate rivalitatea dintre grupările islamiste active în Afganistan, cel mai proeminent adversar al talibanilor aflați în prezent la putere fiind ISIS-K.

Gruparea ISIS-K este cea care a revendicat atentatul din Kabul, din 26 august, soldat cu peste 200 de morți.

Talibanii neagă că vicepremierul Abdul Ghani Baradar ar fi fost ucis într-un schimb de focuri cu rivali ai săi

Talibanii au negat că unul dintre cei mai importanţi lideri ai lor, molahul Abdul Ghani Baradar, numit vicepremier săptămâna trecută, ar fi fost ucis de rivali ai grupării, în urma zvonurilor legate de sciziunile din cadrul acesteia, la aproape o lună de când au preluat puterea la Kabul, transmite Reuters.

Talibanii au găsit o comoară în vila fostului vicepreşedinte al Afganistanului: 6,5 milioane de dolari şi 18 lingouri de aur
Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că molahul Abdul Ghani Baradar, fost şef al biroului politic taliban care a fost numit viceprim-ministru săptămâna trecută, a emis un mesaj audio prin care respinge afirmaţiile că ar fi fost ucis sau rănit într-un conflict.

”El spune că sunt minciuni şi total lipsite de temei”, a spus Shaheen într-un mesaj pe Twitter. Talibanii au publicat, de asemenea, imagini care îl arătă pe Baradar la întâlnirile din oraşul sudic Kandahar.

Reuters nu a putut verifica imediat filmările. Dezminţirile au apărut după mai multe zile de zvonuri conform cărora susţinătorii lui Baradar s-au confruntat cu cei ai lui Sirajuddin Haqqani, şeful reţelei Haqqani, care se află lângă graniţa cu Pakistanul, învinuită pentru unele dintre cele mai grave atacuri sinucigaşe ale războiului.

Zvonurile urmează speculaţiilor cu privire la posibile rivalităţi dintre comandanţii militari precum Haqqani şi liderii din biroul politic din Doha, precum Baradar, care au condus eforturile diplomatice pentru a ajunge la o înţelegere cu Statele Unite.

Talibanii separă femeile de barbaţi, în universităţile din Afganistan. Cursurile au reînceput, cu perdele între studenţi FOTO
Talibanii au negat în repetate rânduri speculaţiile cu privire la diviziunile interne.

Baradar, cândva văzut ca un posibil şeful al unui guvern taliban, nu mai fusese văzut în public de ceva timp şi nu a făcut parte din delegaţia ministerială care s-a întâlnit duminică la Kabul cu şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani din Qatar.

Liderul suprem al mişcării, molahul Haibatullah Akhundzada, nu a mai fost văzut în public de când talibanii au cucernit oraşul Kabul pe 15 august, deşi a emis o declaraţie publică când s-a format noul guvern, săptămâna trecută.

Speculaţiile referitoare la iderii talibani au fost alimentate de circumstanţele din jurul morţii fondatorului mişcării, molahul Omar, care a fost făcute publică abia în 2015, la doi ani după ce s-a întâmplat, declanşând acuzaţii amare în rândul conducerii.