Atentat în Bulgaria asupra unui autocar cu turişti pe aeroportul din Burgas, soldat cu 8 morţi VIDEO

Opt persoane au fost ucise şi 34 au fost rănite într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti israelieni în parcarea aeroportului din staţiunea bulgară Burgas. Explozia a fost comisă de un terorist-sinucigaş, afirmă martori citaţi de televiziunea publică israeliană, relatează BBC News online

RomaniaTV.net
18 iul. 2012, 15:32

Explozia s-a produs în jurul orei locale 18:00. Un zbor de la Tel Aviv aterizase cu o oră în urmă. Autobuzul trebuia să îi preia pe turişti de la aeroport şi să îi ducă spre hoteluri din staţiunea Sunny Beach. În autobuz s-ar fi aflat în jur de 40 de persoane, potrivit The Jewish Chronicle.

Potrivit AFP, ministrul bulgar al Afacerilor Externe i-a transmis omologului său israelian Avigdor Lieberman că explozia produsă miercuri într-un autobuz de turişti israelieni pe aeroportul bulgar Burgas a fost provocată de o bombă aflată în vehicul, informează MEDIAFAX. Ministrul bulgar a mai precizat că 154 de pasageri se aflau în avion, printre care un american, un italian, un slovac, opt copii şi un bebeluş.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat „o ofensivă teroristă iraniană” după atentat. „Toate semnele indică spre Iran”, a declarat Netanyahu într-un comunicat.

Aeroportul din Burgas a fost închis,iar zborurile au fost redirecţionate spre aeroportul din Varna. Burgas este al doilea cel mai mare oraş de pe coasta Mării Negre din Bulgaria şi este un loc preferat al turiştilor israelieni vara.

Atacul din Bulgaria coincide cu comemorarea a 18 ani de la atentatului asupra unei comunităţi evreieşti din oraşul Buenos Aires, Argentina, în care 85 de persoane şi-au pierdut viaţa şi sute au fost rănite.

Un atac cu bombă care viza un autocar cu turişti israelieni a fost dejucat în ianuarie de către autorităţile bulgare. Dispozitivul a fost atunci găsit la bordul autocarului ce urma să transporte turişti israelieni de la graniţa cu Turcia într-o staţiune montană din Bulgaria.