Atentat la Consulatul Italiei din Cairo. Un mort şi patru răniţi UPDATE

O persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite, sâmbătă, într-un atentat care a avut loc la Consulatul Italiei din Cairo, potrivit autorităților egiptene, informează AFP, citată de Agerpes. 

11 iul. 2015, 07:32
Atentat la Consulatul Italiei din Cairo. Un mort şi patru răniţi UPDATE

UPDATE 11:37 Italia „nu se va lăsa intimidată” de atentatul produs în dimineața zilei de sâmbătă asupra Consulatului său de la Cairo, a declarat ministrul italian al afacerilor Externe, Paolo Gentiloni.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății al Egiptului, Hossam Abdel Ghaffar, care a anunțat, pentru agenția oficială Mena, decesul unei persoane în acest atac, nu a putut preciza, deocamdată, dacă persoană ucisă este civil sau polițist. Inițial, surse medicale au declarat pentru AFP că doi polițiști ce staționau în fața consulatului și trei trecători au fost răniți.

Un înalt responsabil în domeniul securității a declarat pentru Mena că, potrivit elementelor preliminare ale anchetei, „o bombă a fost plasată de persoane necunoscute sub o mașină parcată lângă consulat și a fost declanșată de la distanță”.

Şeful diplomaţiei italiene, Paolo Gentiloni, a declarat că „Italia „nu se va lăsa intimidată” de atentatul produs în dimineața zilei de sâmbătă asupra Consulatului său de la Cairo. Ministrul italian a ţinut să precizeze că nu există italieni printre victime, informează Agerpres.

În momentul deflagrației, care a avut loc în jurul orei locale 06.30 (04.30 GMT), consulatul era închis. O parte din fațada clădirii s-a prăbușit, în timp ce bucăți din mașina distrusă erau împrăștiate în jur, constată un jurnalist al AFP aflat la fața locului.

Citeşte şi O grupare afiliată SI revendică atentatele sângeroase împotriva armatei egiptene

De când armata l-a destituit pe președintele islamist Mohamed Morsi, în 2013, atacurile jihadiste s-au înmulțit în Egipt, vizând în special forțele de ordine. Aceste atacuri sunt revendicate de grupuri care declară că acționează ca represalii la persecuțiile ce s-au abătut asupra persoanelor pro-Morsi.

Atentatele cele mai sângeroase au avut loc în nordul peninsulei Sinai, unde ramura egipteană a grupării Statul Islamic (SI) a revendicat o serie de atacuri sângeroase îndreptate împotriva armatei, la 1 iulie. Însă nici Cairo și orașele din Delta Nilului nu au fost ocolite de aceste atacuri, care au ucis sute de polițiști și soldați.