ATENTAT LA ISTANBUL. Erdogan îi acuză pe rebelii kurzi. Restricţii impuse pentru mass-media

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că sunt responsabili de atentatul cu mașină-capcană de marți soldat cu 11 morți și 36 de răniți într-un cartier istoric din Istanbul.

RomaniaTV.net
07 iun. 2016, 12:39
ATENTAT LA ISTANBUL. Erdogan îi acuză pe rebelii kurzi. Restricţii impuse pentru mass-media

„Nu este o noutate că organizația teroristă (termenul prin care este desemnat oficial PKK) își propagă atacurile în orașe”, a mai spus el presei la capătul unei vizite la câțiva răniți îngrijiți într-un spital din apropiere de locul atentatului.

„Lupta noastră împotriva terorismului va continua până la capăt, până la Apocalipsă”, a spus liderul turc.

„Acest atac nu poate fi iertat”, a insistat el, dând asigurări că toate măsurile au fost luate, „deoarece trebuie să fim pregătiți să facem față oricărui eventual act” de terorism.

Potrivit guvernatorului Istanbulului, Vasip Sahin, trei dintre cei 36 de răniți sunt în stare critică. Atentatul s-a produs în cursul dimineții la Beyazit, sector comercial și turistic extrem de frecventat.

Turcia se află de câteva luni în stare de alertă sporită din cauza unei serii de atacuri atribuite grupării jihadiste Statul Islamic sau legate de reluarea conflictului kurd, ceea ce a dus la o scădere a numărului de turiști.

Restricţii pentru mass-media după atentat

Un tribunal din Turcia a impus restricții parțiale împotriva mass-media care difuzează informații referitoare la atentatul de marți de la Istanbul. Astfel de măsuri, devenite ceva obișnuit după atacurile din principalele orașe ale țării, interzic în mod normal difuzarea de informații neoficiale, inclusiv a celor referitoare la anchetele în curs, precum și unele imagini de la locul atentatelor.

Unsprezece persoane – șapte polițiști și patru civili – au fost ucise și alte 36 au fost rănite în atentatul cu bombă care a avut loc marți într-un cartier istoric din Istanbul, a anunțat guvernatorul Vasip Sahin. Mașina-capcană, detonată prin telecomandă, a vizat un autobuz al poliției. Explozia s-a produs la o oră de vârf în cursul dimineții în extrem de populatul cartier Vezneciler, potrivit presei.