„Atentat” la votul secret. Imunitatea parlamentarilor, ridicată la vedere

Dacă până acum se ascundeau în spatele votului secret, pe viitor, aleşii ar putea decide prin vot deschis asupra ridicării imunităţii unui coleg de-al lor. Astfel, electoratul va putea să vadă cine va vota "pentru" şi cine se va împotrivi ridicării imunităţii celor învinuiţi în diverse dosare.

RomaniaTV.net
05 ian. 2012, 09:58
„Atentat” la votul secret. Imunitatea parlamentarilor, ridicată la vedere

Asta prevede un proiect legislativ iniţiat de doi democrat-liberali, care a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Deputaţii Raluca Turcan şi Sever Voinescu au amendat legea privind statutul senatorilor şi deputaţilor, în sensul simplicării procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

Mai exact, cei doi propun eliminarea votului secret asupra cererii trimise de ministrul justiţiei cu privire la reţinerea, arestarea sau percheziţia unui parlamentar, atât în plenul Camerei din care face parte parlamentarul, cât şi la Comisia Juridică. În plus, proiectul modifică şi prevederea referitoare la cvorumul din plen.

Deputaţii PDL îşi explică iniţiativa prin faptul că „intervenţia Parlamentului în desfăşurarea actului de justiţie, în materie penală, trebuie să fie una pur formală, în sensul în care aceasta trebuie să se limiteze la a constata dacă există sau nu o legătură directă de cauzalitate între motivarea solicitării de reţinere sau percheziţionare şi voturile sau opiniile politice exprimate de parlamentar în exercitarea mandatului”.

„Rolul Parlamentului în desfăşurarea procedurii ce vizează urmărirea penală trebuie restrâns”, arată cei doi deputaţi.

Potrivit proiectului de lege îniţiat de deputaţii PDL, hotărîrile comisiei juridice în cazul ridicării imunităţii se vor adopta cu votul majorităţii membrilor săi. De asemenea, plenul Camerei va decide asupra cererii cu votul majorităţii deputaţilor sau, după caz, a senatorilor prezenţi.

Legea în vigoare prevede că hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorităţii membrilor săi, iar Camera hotărăşte cu votul secret al majorităţi membrilor săi.