ATENTAT TERORIST TURCIA. Bilanţul victimelor a ajuns la 45 de morţi

Bilanţul victimelor triplului atac sinucigaş care a avut loc marţi pe aeroportul din Istanbul a ajuns la 45 de morţi, după ce un rănit a murit la spital, a informat agenţia Dogan, citată de site-ul cotidianului Le Figaro.

03 iul. 2016, 16:23
ATENTAT TERORIST TURCIA. Bilanţul victimelor a ajuns la 45 de morţi

O persoană a murit din cauza rănilor grave într-un spital din oraş, a anuţat agenţia turcă, informează MEDIAFAX.

Citeşte şi ATAC TERORIST TURCIA, ULTIMELE DETALII. Circa 20 de membri ai SI, arestaţi

Autorităţile de la Istanbul au anunţat, la rândul lor, că 52 de persoane primesc încă îngrijiri medicale.

Atacul nu a fost încă revendicat, însă responsabilii turci susţin că acesta ar fi comis de reţeaua Stat Islamic.

Data de 28 iunie 2016 este o nouă „zi neagră” din istoria Turciei. Trei terorişti kamikaze s-au aruncat în aer în aeroportul Ataturk, făcând cel puţin 41 de morţi şi peste 200 de răniţi. 

Această dată însă are secretul ei. Ea a fost aleasă ţinând seama de anumite circumstanţe favorabile teroriştilor. Acestea au fost:

1. Sfârşitul Ramadanului şi începutul vacanţelor şcolare

Înainte de a deschide focul asupra mulţimii aflate în aeroport şi de a-şi detona centurile cu explozibili, teroriştii kamikaze ştiau cu siguranţă că aeroportul va fi aglomerat în ziua de 28 iunie. Pe de altă parte, sfârşitul lunii iunie marchează începutul vacanţei de vară pentru elevi şi studenţi. „În plus, suntem la o săptămână de sfârşitul Ramadanului. Multă lume profită de ocazia de a-şi vizita familiile şi rudele. Este una dintre săptămânile în care aeroportul este cel mai mult frecventat”, a explicat pentru publicaţia Het Nieusblad, Bahattin Kosak, profesor de Islam din Genk.

2. 99 de zile după atentatul de la Zaventem

Atentatul de la aeroportul din Istanbul reaminteşte, automat, de carnagiul terorist de pe aeroportul Zaventem, din Belgia, comis de terorişti islamişti sinucigaşi. Între cele două acte teroriste s-au scurs 99 de zile.

Citeşte şi ATAC TERORIST la ISTANBUL. Unul dintre cei trei atacatori pare să fi fost un cecen

3. A doua aniversare a Statului Islamic (Daesh)

Deşi atentatul de pe aeroportul din Istanbul nu a fost revendicat deocamdată de vreo grupare teroristă, toate indiciile duc la gruparea teroristă Stat Islamic. Data comiterii recentului atac pare să fi fost aleasă cu o semnificaţie: a fost aleasă ăn ajunul sărbătoririi de către Statul Islamic a 2 ani de la înfiinţarea oficială a acestei grupării jihadiste.

Gruparea teroristă a publicat şi o înregistrare video, intitulată „Doi ani de Califat”, pentru a sărbători astfel această aniversare. Înregistrarea a fost difuzată, evident, în scop de propagandă.