Atentate la Bruxelles: Şase suspecţi arestaţi, inclusiv Mohamed Abrini, rămân în detenţie

Justiția belgiană a prelungit detenția a șase indivizi inculpați în ancheta privind atentatele de la 22 martie de la Bruxelles, printre care și cea a lui Mohamed Abrini, pus de asemenea în cauză și în atacurile din 13 noiembrie de la Paris, a anunțat parchetul federal.

12 mai 2016, 17:17
Atentate la Bruxelles: Şase suspecţi arestaţi, inclusiv Mohamed Abrini, rămân în detenţie

Mohamed Abrini, un belgian de origine marocană în vârstă de 31 de ani, a recunoscut la 9 aprilie, a doua zi după arestarea sa de la Bruxelles, că este al treilea bărbat care i-a însoțit pe cei doi kamikaze la aeroport.

Ceilalți cinci suspecți a căror detenție a fost prelungită cu o lună au fost și ei arestați la începutul lui aprilie în mai multe comune ale regiunii Bruxelles. Ei au fost implicați în diverse grade în pregătirea și comiterea atentatelor.

Este vorba despre Osama Krayem, un suedez de origine siriană în vârstă de 23 de ani, și despre belgienii Hervé B. M., de 31 de ani, Bilal El Makhoukhi, 27 de ani, Smail și Ibrahim Farisi, în vârstă de 31 și respectiv 27 de ani.

Citeşte şi Teroriştii de la Bruxelles intenţionau să atace Franţa, însă s-au reorientat din cauza anchetei care avansa

Ultimii doi, proveniți din același mediu, sunt suspectați că au ‘curățat’ una dintre ascunzătorile folosite de atacatorii teroriști de la 22 martie și situată în cartierul Etterbeek din Bruxelles.

Osama Krayem este suspectat că a cumpărat gențile utilizate în atacurile de la 22 martie de la aeroport și din metroul de la Bruxelles, soldate cu 32 de morți în total. Filmat de camerele de supraveghere în compania unui kamikaze de la metrou cu câteva minute înainte de explozie, el ar fi renunțat să se arunce în aer.

Suedezul s-ar fi debarasat în toaletele ascunzătorii de la Etterbeek de conținutul exploziv din rucsacul pe care îl avea asupra sa în metrou, au informat în urmă cu două săptămâni mai multe media belgiene.

Camera de consiliu a tribunalului din Bruxelles este jurisdicția care a decis menținerea detenției. ‘Dacă fac apel la această decizie, vor compărea în fața Curții de Apel în 15 zile’, precizează parchetul federal într-un comunicat.

Citeşte şi Mohamed Abrini, unul dintre suspecţii atentatelor de la Paris, a fost arestat

La fel ca și prietenul său din copilărie Salah Abdeslam, suspect-cheie în atentatele de la Paris soldate cu 130 de morți, arestat la Bruxelles și transferat din Belgia în Franța la 27 mai, Mohamed Abrini face și el obiectul interesului justiției franceze în cadrul anchetei privind atacurile revendicate de organizația Stat Islamic.

Mandatul european de arestare care îl vizează a fost transmis oficial în aprilie justiției belgiene, informează o sursă judiciară franceză. Asta nu înseamnă neapărat că va avea loc imediat un transfer, dată fiind implicarea sa în dosarul belgian.

Cu două zile înainte de atentatele de la Paris, Mohamed Abrini a fost filmat în compania lui Salah Abdeslam într-o stație de benzină din Oise, cei doi bărbați circulând într-o mașină folosită apoi pentru transportul membrilor comandourilor.