Atentatul din Tunisia: Londra trimite un avion militar pentru evacuarea răniţilor

Marea Britanie va trimite luni (29 iunie) un avion militar C17 în Tunisia pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor britanici răniți în atacul sângeros comis vineri în stațiunea turistică tunisiană Sousse, a anunțat luni premierul britanic David Cameron, transmite AFP, citată de Agerpres.

29 iun. 2015, 10:41
Atentatul din Tunisia: Londra trimite un avion militar pentru evacuarea răniţilor

”Vom trimite astăzi (luni) un C17 al Forțelor Aeriene Regale (RAF) pentru a facilita evacuarea răniților. Corpurile victimelor ar putea fi evacuate dacă familiile lor doresc acest lucru, a declarat Cameron pentru postul de radio BBC.

De asemenea, ministrul de interne britanic Theresa May și secretarul de stat în Ministerul de Externe Tobias Ellwood se vor deplasa la Tunis. Șeful guvernului de la Londra va avea după-amiază o intervenție pe acest subiect în fața parlamentarilor britanici.

David Cameron a avertizat că jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) din Siria și Irak plănuiesc atacuri țintite împotriva Marii Britanii, adăugând că aceștia reprezintă o amenințare existențială pentru Occident.

‘Există oameni în Irak și Siria care complotează să comită acte teribile în Marea Britanie și în alte locuri și atât timp cât SI există în acele două țări suntem amenințați’, a declarat premierul conservator britanic.

Citeşte şi David Cameron avertizează că jihadiştii din SI pregătesc ATACURI TERIBILE împotriva Marii Britanii

Cameron a făcut aceste declarații în contextul în care un atacator islamist a ucis până la 30 de turiști britanici într-un atac comis vineri, în Tunisia, în ceea ce politicienii britanici au descris ca fiind cel mai sângeros atac asupra cetățenilor lor de la atentatele de la Londra din vara lui 2005, potrivit Agerpres.

Atacul de la Sousse, soldat cu 38 de morți, a fost comis de un student tunisian, Seifeddine Rezgui, care aderase la un sindicat ce avea legături strânse cu Frăția Musulmană.

Nivelul amenințării teroriste internaționale stabilit de Marea Britanie este în prezent cel de ‘sever’, al doilea cel mai de sus, ceea ce înseamnă că un atac este ‘foarte probabil’. Poliția susține că a lansat una dintre cele mai importante operațiuni antiterorism ale sale din ultimul deceniu după atacul armat din Tunisia.