Atenţie! Această boală este mai frecventă vara

Dacă te gândeai că vara asta poți să te bucuri de un concediu fără probleme, atunci este necesar să știi că temperaturile ridicate vin la pachet cu pericolul apariției unui afecțiuni contagioase.

RomaniaTV.net
27 iul. 2017, 06:55
Atenţie! Această boală este mai frecventă vara

Cu siguranță ai auzit de virusul hepatitic.  Ceea ce probabil îți era necunoscut până acum este faptul că virusul hepatitic A, virus contagios de altfel este mult mai periculos pe perioada verii. Din fericire, pe piață există un vaccin care te poate  feri de această afecțiune.

Ce este hepatita A

Modurile frecvente prin care se poate intra în contact cu acest virus sunt consumul de apă sau de mâncare contaminate.

Simptomele pot să apară și după o lună din momentul contaminării virusului. Astfel, dacă te confrunți cu febră, deși nu ești răcit, slăbiciune și stare de moleșeală constantă, pierderea apetitului, dacă observi că urina este mai închisă la culoare, că ai crampe abdominale, greață, vărsături sau diaree nu ezita să te prezinți la medicul de familie.

Boala mâinilor murdare

Cea mai comună modalitate de a transmite acest virus este prin contactul mâinilor care nu sunt spălate frecvent, a alimentelor nespălate și consumul de apă contaminată.

Cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, în cazul în care nu ai fost vaccinat pentru a fi protejat de această afecțiune, riscul este destul de mare.

Chiar dacă vara consumăm mai multe alimente reci, crude asta nu reprezintă o garanție pentru tine că nu poți contracta virusul. Pe alimentele reci virusul se păstrează mai bine până în momentul în care alegem să le consumăm.

Dacă o persoană infectată cu acest virus, deși nu are momentan simptome, nu se spală corect pe mâini și apoi pregătește mâncarea, atunci sunt toate șansele ca pe lângă persoana respectivă să se îmbolnăvească și cei care consumă alimentele contaminate.

Atenție la piscine!

Ce modalitate mai plăcută de a te relaxa și totodată răcori vara dacă nu la piscină? Simplul fapt că intri în apă te expune pericolului de a contracta virusul hepatic A.

Dacă observi că locul unde urmează să înoți nu este igienizat corespunzător, dacă nu există dușuri aproape sau dacă apa este murdară, evită să iei contact cu ea.  În plus dacă observi și bebeluși în piscină atunci riscul de infectare este și mai mare, deoarece la copii este mai mare riscul să dezvolte acest virus din cauză că au obiceiul ca pe tot ce pun mâna să ducă la gură.

Ce faci dacă ai contractat virusul

Dacă totuși ai fost diagnosticat cu acest virus, nu te panica foarte tare. Această formă a virusului hepatic nu afectează ficatul, astfel încât să se cronicizeze și să cauzeze daune permanente.

În plus dacă ai contractat o dată acest virus, vei căpăta imunitate pe viață. Ideal ar fi ca înainte să te imunizezi cu vaccinul care se face în două doze la o diferență de 6 luni între ele.

Află cum se previne corect hepatita AICI