ATENŢIE: La ce pericole te expui când îţi vinzi telefonul mobil

Vânzarea de telefoane second-hand este o practică comună și o metodă simplă de a face niște bani sau a cumpăra un telefon mobil ieftin. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de riscurile la care se expun atunci când își vând telefonul.

RomaniaTV.net
08 feb. 2014, 12:20
ATENŢIE: La ce pericole te expui când îţi vinzi telefonul mobil

Analiștii Channel 4 au realizat un experiment prin care au demonstrat că telefoanele mobile sunt extrem de vulnerabile în fața hackerilor care doresc să acceseze informații personale sensibile. Ei au reușit să recupereze SMS-uri, istoria activității pe internet, parole și chiar informații de natură medicală de pe telefoane mobile second hand, relatează Telegraph.co.uk. Chiar dacă ștergi aceste informații înainte să vinzi telefonul, analiștii avertizează că ele pot fi ușor recuperate de cineva care știe cum să facă acest lucru.

Concret, analiștii Channel 4 au cumpărat trei telefoane mobile second hand și cu ajutorul unui software special au reușit să recupereze peste 5.000 de fișiere care fuseseră șterse din telefon. Aceste fișiere conțineau, printre altele, SMS-uri trimise de către fostul proprietar iubitei sale, vizite pe site-uri pornografice, adrese și parole de e-mail de serviciu, precum și adrese complete și fișe medicale.

VEZI ŞI FACEBOOK pe mobil: Atenţie, aplicaţia are acum acces la TOATE MESAJELE din telefon!

Recuperarea de date de pe sistemele de tip Android este foarte facilă, pentru că encriptarea datelor este minimă, susține SensePost, firma de securitate care a extras datele, citată de Telegraph.co.uk.

Recomandarea specialiștilor este ca atunci când te hotărăști să-ți vinzi telefonul, să te asiguri că datele sunt encriptate, iar apoi să revii la setările din fabrică, și să repeți operațiunea de două ori – o dată pentru a șterge datele din telefon, iar a doua oară pentru a șterge codul folosit în primă fază.