Atenție la ce puneți pe masa de Paște! Carne de câine, „deghizată” în carne de miel, în piețe

Situație bizară în Vaslui. Inspectorii Direcției Sanitar - Veterinare (DSVSA) au descoperit la tarabe, în pragul Paștelui carne de câine scoasă la vânzare, etichetată de comercianți drept „carne de miel". 

22 apr. 2022, 14:40
Atenție la ce puneți pe masa de Paște! Carne de câine, „deghizată” în carne de miel, în piețe

Până în prezent nu au fost anunțate sancțiunile împotriva comercianților care au vândut carne de câine „deghizată” în „carne de miel”.

„Siguranța alimentară a populației este o preocupare constantă a Autorității. Cu atât mai mult, în această perioadă, majoritatea acțiunilor instituției s-au concentrat pe acest obiectiv, iar controalele inspectorilor noștri, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost intensificate”, a declarat Mihai Ponea, director executiv al DSVSA, pentru Vremea Nouă.

Verificările au vizat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare la nivelul piețelor agro-alimentare, abatoarelor și centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală si non-animală, unitățile de comercializare cu amănuntul, precum și în unitățile de alimentație publică / catering cu livrare la domiciliu.

Inspectorii DSVSA îi îndeamnă pe români să fie vigilenți, iar în cazul unor situații suspecte, să apeleze autoritățile competente.

„În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (n.r. – adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe”, au transmis reprezentanții DSVSA.

 

Recomandările DSVSA pentru cetățeni, în preajma Paștelui

 

  • Să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț;

 

  • Să nu cumpere carne din piețe dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate și mențiunea că a fost controlată sanitar veterinar; Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanții care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracțiuni prin tranșarea cărnii în specialități de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferențierea provenienței organice;

 

  • Să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante și grătarele amplasate pe traseele comerciale și turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziția reală a acestor preparate. Cel mai prudent lucru pentru consumatori este acela de a cumpăra carne și preparate din carne din unități înregistrate sanitar-veterinar pentru un astfel de comerț, aflate permanent sub supraveghere sanitar-veterinară, dar și a altor organisme cu rol de control, se arată într-un comunicat emis de D.S.V.S.A. Vaslui.