ATENŢIE la falşii intermediari în cazul daunelor la Astra Asigurări. SFATURI pentru consumatori

Persoanele care au un accident auto, pentru a carei constatare a daunei ar fi trebuit sa se adreseze Astra Asigurari, trebuie sa se adreseze in prezent Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Nici o alta constatare de dauna nu este valabila, atentioneaza ASF.

07 sept. 2015, 15:19
ATENŢIE la falşii intermediari în cazul daunelor la Astra Asigurări. SFATURI pentru consumatori

In cazul in care aveti un accident, trebuie sa completati o cerere-tip denumita „Cererea de deschidere a dosarului de dauna” si sa contactati FGA. Reprezentantii Fondului vor comunica ulterior detaliile programarii pentru constatari, arata ASF.

Autoritatea mentioneaza ca pentru posesorii, beneficiarii sau pagubitii Astra Asigurari, consultarile sunt gratuite. FGA acopera costul constatarilor care se fac de catre FGA sau de catre firme mandate de FGA. Orice alte promisiuni cu privire la intocmirea de dosare care ar fi acceptate de catre FGA sunt false daca firma nu are mandat expres din partea FGA, scrie wall-street.ro.

Consumatorii nu trebuie sa se lase inselati de falsi intermediari. ASF recomanda ca orice caz de acest gen sa fie adus in atentia Politiei sau a ASF„, potrivit autoritatii. ASF a publicat pe site-ul propriu, precum si pe Facebook un scurt ghid al consumatorului care include si un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii frecvent intalnite in cazul Astra Asigurari.

Consumatorii care au incheiat un contract sau o polita de asigurare cu Astra sunt rugati sa urmareasca informatiile publicate de ASF si FGA sau sa solicite detalii telefonic, noteaza ASF. Lista potentialilor creditori de asigurari (asigurat, beneficiar al asigurarii sau persoana pagubita in cazul asigurarii de raspundere civila – cei indreptatiti a solicita compensatii de la FGA), rezultate din evidentele transmise de asigurator, se publica de catre FGA dupa 30 de zile de la aparitia in Monitorul Oficial a deciziei ASF.

Persoanele care nu se regasesc in lista publicata se pot adresa direct FGA in vederea includerii pe lista potentialilor creditori de asigurari, pe baza documentelor care sa sustina cererea. Conform legii, falimentul unei societati de asigurare este hotarat de catre o instanta judecatoreasca, iar FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare.

Creditorii de asigurari pot solicita plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurari aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativa, in situatia incetarii contractului de asigurare; despagubirile/indemnizatiile cuvenite creditorilor de asigurari pentru evenimente produse pana la maxim 90 de zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, in situatia in care contractele nu au incetat pana la acea data.

Citeşte şi Ce trebuie să faci dacă eşti client al Astra Asigurări după intrarea în faliment a societăţii