Fluturașul de salariu, documentul eliberat de angajator la plata salariului, include detalii esențiale despre relația de muncă, precum tipul de contract, datele angajatorului și ale angajatului, deducerile (precum prevederi pentru pensie sau TFR), alocațiile familiale și salariul net.
Conform codului civil, drepturile privind retribuțiile se prescriu în 5 ani de la data la care trebuia efectuată plata, cu excepția unor situații precum indemnizația substitutivă de concediu, unde prescripția este de 10 ani.
Această perioadă de 5 ani începe de la încetarea relației de muncă în sectorul privat, în timp ce pentru sectorul public, prescripția începe a doua zi după ce salariul ar fi trebuit plătit.
Această distincție pentru angajații publici vine dintr-o precauție mai mare de a nu-și pierde locul de muncă, justificând astfel amânarea începerii perioadei de prescripție până la terminarea relației de muncă.
Documentele numite în Italia „busta paga”, fluturașii de salariu, sunt, de asemenea, vitale pentru a dovedi contribuțiile neplătite la pensie de către angajator.
Până la 5 ani după neplată, contribuțiile sunt plătite automat, dar după această perioadă, angajatul trebuie să demonstreze existența relației de muncă pentru a plăti contribuțiile datorate.
Astfel, conform La legge per tutti, este recomandat ca fluturașii de salariu să fie păstrați pentru un termen de până la 10 ani pentru a asigura acoperirea oricăror necesități legate de pensie sau litigii legate de salariu.
Se măresc salariile în Italia, iar de acest lucru vor beneficia și mulți români care trăiesc acolo. Potrivit noii legi a bugetului, reducerea taxelor și aplicarea unor deduceri suplimentare vor duce la creșteri salariale nete pentru contribuabili, notează stiridiaspora.
Măsurile reformei fiscale din Italia, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2025, îi vizează în special pe cei cu venituri mici și medii. Conform estimărilor guvernului de la Roma, față de anul precedent, 1,3 milioane de persoane vor beneficia de aceste ajustări fiscale.
Concret, contribuabilii cu venituri anuale de până la 10.000 de euro vor avea primi, în plus, 556 de euro net. Cei cu venituri de până la 20.000 de euro vor câștiga în plus 935 de euro net, iar cei cu venituri de până la 35.000 de euro vor beneficia de o majorare netă de 1.260 de euro pe an.
Pentru veniturile mai mari de 40.000 de euro pe an, majorarea este ceva mai mică: 720 de euro net.
Potrivit sursei citate, majorările salariale nete sunt urmarea a trei măsuri fiscale din Legea bugetului:
Începând de anul acesta, în Italia se aplică următoarele cote de impozitare:
Legea bugetului aduce și deduceri fiscale menite să sprijine familiile cu mai mulți copii. Aceste deduceri cresc semnificativ venitul net al acestor familii, oferind mai mult spațiu financiar pentru cheltuieli esențiale. Pragul de venit pentru aplicarea cotei unice de 15 la sută a fost ridicat la 35.000 de euro, ceea ce va permite unui număr mai mare de contribuabili să beneficieze de impozitare redusă.
Mai mult, tot din din 2025, familiile cu venituri sub 15.000 de euro vor avea deduceri mai mari pentru fiecare copil aflat în întreținere, ceea ce va reduce semnificativ impozitul datorat.