Greşeala care-i poate costa scump pe angajaţi. De ce nu e bine să arunci fluturaşii de salariu

Documentele numite în Italia „busta paga”, fluturașii de salariu, sunt, de asemenea, vitale pentru a dovedi contribuțiile neplătite la pensie de către angajator.
Filip Stan
22 feb. 2024, 18:26
Greşeala care-i poate costa scump pe angajaţi. De ce nu e bine să arunci fluturaşii de salariu

Angajații din Italia trebuie să păstreze în arhivele personale fluturașii de salariu, documente furnizate de angajator odată cu plata retribuției lunare, pentru a se asigura că pot face față oricăror contestații privind salariul sau contribuțiile neplătite, într-o eră dominată de arhivarea electronică a documentelor.

Ministerul Educației pregătește o OUG pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat. Se schimbă modul de calcul pentru indemnizația de hrană și pentru vouchere de vacanță

Fluturașii de salariu, documentul eliberat de angajator la plata salariului, includ detalii esențiale despre relația de muncă, precum tipul de contract, datele angajatorului și ale angajatului, deducerile (precum prevederi pentru pensie sau TFR), alocațiile familiale și salariul net.

Conform codului civil, drepturile privind retribuțiile se prescriu în 5 ani de la data la care trebuia efectuată plata, cu excepția unor situații precum indemnizația substitutivă de concediu, unde prescripția este de 10 ani.

Această perioadă de 5 ani începe de la încetarea relației de muncă în sectorul privat, în timp ce pentru sectorul public, prescripția începe a doua zi după ce salariul ar fi trebuit plătit.

Această distincție pentru angajații publici vine dintr-o precauție mai mare de a nu-și pierde locul de muncă, justificând astfel amânarea începerii perioadei de prescripție până la terminarea relației de muncă.

Documentele numite în Italia „busta paga”, fluturașii de salariu, sunt, de asemenea, vitale pentru a dovedi contribuțiile neplătite la pensie de către angajator.

Zile libere 2024. Peste un milion de români au minivacanţă la final de martie şi început de aprilie. Nu e păcăleală!

Până la 5 ani după neplată, contribuțiile sunt acreditate automat, dar după această perioadă, angajatul trebuie să demonstreze existența relației de muncă pentru a plăti contribuțiile datorate.

Astfel, conform La legge per tutti, este recomandat ca fluturașii de salariu să fie păstrați pentru un termen de până la 10 ani pentru a asigura acoperirea oricăror necesități legate de pensie sau litigii legate de salariu.

Fluturaşii de salariu în România

„Este un document strict cu caracter informativ și nu reprezintă o garanție a plății efectuate de către angajator. În acest sens, informațiile care vor fi incluse sunt alese de către angajator. Practic, prin intermediul acestuia, angajatul poate vedea componența salariului final – care sunt taxele pe care i le reține statul, precum și taxele care se rețin angajatorului său”, ne-a explicat Maria Crișu, Payroll Manager la Accace România.

Potrivit specialistului Accace, fluturașul poate conține informațiile privind: salariul (brut și net), prime, bonusuri, diurne, sporuri, tichete de masă, de vacanță sau tichete cadou, indemnizații de concediu și alte beneficii semnalate în contract.

„Pe lângă acestea, angajatorul poate include o serie de alte informații pe care le consideră utile. În ultimii ani, s-a trecut de la fluturașii în format fizic la trimiterea electronică a acestora, în mod automat, prin intermediul unor aplicații utilizate de către echipele de HR”, spune Maria Crișu.

Ce nu face acest document e să-i ofere angajatului vreo garanție că i s-au și plătit acele dări la stat. Prin urmare, de aici putem înțelege că cel care spune că se uită pe acest fluturaș și are astfel confirmarea că angajatorul chiar se achită de obligațiile sale, greșește.

Până aici, despre utilitatea pentru salariat. Dar are angajatorul o obligație să emită fluturașul lună de lună? E obligat să achieseze la solicitarea angajatului care-i spune că vrea să vadă fluturașul? Legea nu-l obligă să-l dea, însă indicat ar fi să-și asume obligația aceasta față de angajații săi prin contract sau regulament intern.

„Nu există prevedere legală cu privire la distribuirea fluturașului de salariu către angajați, cu excepția cazului în care această procedură este specificată în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în Regulamentul de ordine interioară.

Generarea și distribuirea fluturașului ține de procedurile interne ale companiei/angajatorului. Însă, pentru a informa angajatul cu privire la drepturile sale salariale și a menține o comunicare eficientă cu acesta, recomandăm angajatorului să implementeze această practică”, a explicat Maria Crișu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Câte ouă poţi mânca zilele acestea fără să te îmbolnăveşti? Medicii spun numărul exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Primăvara în farfurie. Cele mai bune rețete cu leurdă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta