Atenţie la neatenţie! Numărul pietonilor accidentaţi în timp ce ascultă în căşti a crescut alarmant

V-aţi obişnuit ca oriunde mergeţi să ascultaţi muzică sau radio în căşti? De acum înainte ar trebui să fiţi mult mai atenţi la drum, dar şi la sonor. Asta pentru că studiile arată că numărul pietonilor accidentaţi în timp ce au căştile pe urechi a crescut de trei ori în ultimii şase ani, explicaţia fiind faptul că acest obicei te face aproape orb la cele din jur.

RomaniaTV.net
17 ian. 2012, 16:40
Atenţie la neatenţie! Numărul pietonilor accidentaţi în timp ce ascultă în căşti a crescut alarmant

Un studiu american publicat de revista Injury Prevention arată că în ultimii şase ani numărul accidentelor grave în care au fost implicaţi pietoni care se deplasau ascultând muzică sau posturi de radio la cască s-a triplat.

Victimele sunt cu preponderenţă adolescenţi şi adulţi tineri din zonele urbane.

Studiul a fost realizat între ianuarie 2004 şi iunie 2011. Ceva mai mult de jumătate dintre victimele accidentelor produse în astfel de împrejurări au fost lovite de trenuri (55%).

Vârsta medie a victimelor a fost de 21 de ani.

Puţin mai mult de două treimi din totalul victimelor (68%) sunt de sex masculin, iar în momentul accidentului aveau mai puţin de 30 de ani.

În intervalul de timp în care a fost realizat studiul, în SUA s-au produs 116 accidente în care victimele au fost persoane care ascultau muzică în căşti, iar 81 dintre acestea au fost mortale. 16 dintre accidente au avut loc în perioada 2004-2005, iar în ultimul an de studiu s-au produs 47, aproape de trei ori mai multe.

Faptul că pietonii care cad victime acestor incidente au căştile pe urechi face inutile claxoanele sau sirenele de alarmă folosite de şoferi, în mare parte din cazuri (29%).

Nu numai că muzica sau informaţiile ascultate în căşti te pot distrage de la ceea ce se întâmplă în jurul tău pe stradă, sau, pur şi simplu, volumul poate fi prea mare pentru a mai auzi şi altceva. Potrivit cercetătorilor, ascultarea muzicii la cască ar diminua, totodată, resursele cerebrale destinate stimulilor externi, reducând astfel acuitatea vizuală a victimelor, făcându-le să devină aproape oarbe faţă de ceea ce se petrece în jurul lor.