Atenţie la pneumonie!

Boală cauzată de diverși microbi, mai ales bacterii, pneumonia este o afecțiune potențial gravă mai ales pentru copii, pentru bolnavii cronic și pentru cei cu imunitatea scăzută.
Romania TV
22 dec. 2016, 11:05
Atenţie la pneumonie!

Pneumonia reprezintă inflamarea țesutului pulmonar, ca urmare a unei infecții cu diverse microorganisme (bacterii, virusuri). Boala se declșanșează în urma inhalării acestor microbi, prin migrarea lor pe cale sangvină sau când particule din cavitatea bucală sunt aspirate în plămâni. Boala poate avea forme variate, de la ușoară la potențial mortală. „Pnemoniile sunt, în general, afecţiuni severe, care sunt asociate de multe ori cu deficient imun şi necesită supraveghere medicală atentă, pentru prevenirea complicaţiilor”, afirmă prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Este de mai multe tipuri

Există mai multe criterii de clasificare a pneumoniilor. În funcție de etiologia agentului patogen există pneumonii bacteriene, virale, fungice și parazitare. După mediul în care apar, pneumoniile sunt comunitare (serviciu, grădinițe) sau nosocomiale (contractate în spitale).

Pneumonia bacteriană. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie, se numără Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Pneumonia pneumococică poate fi prevenită prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic, care este destinat atât copiilor, cât și adulților. Există bacterii atipice (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae), care cauzează pneumoniile interstițiale.

Pneumonia virală. Jumătate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri precum cele care produc răceală sau gripă (rinovirus, coronavirus etc.). Forma virală a pneumoniei este prezentă mai ales la gravide și la cei cu diverse boli (cardiovasculare, respiratorii).

Pneumonia contractată în spital este prezentă mai ales la cei internați în secțiile de terapie intensivă. Este mai dificil de tratat, fiind nevoie de anumite scheme terapeutice.

Pneumonia de aspirație apare în urma inhalării unui corp străin în arborele bronșic.

Citeşte şi  Aceste boli ţi se citesc în ochi

Mai frecventă la copii și bolnavi

Printre categoriile care au un risc mai mare de se îmbolnăvi de pneumonie se numără copiii (cei care cresc într-un mediu în care se fumează au un risc dublu), persoanele în vârstă, cei cu boli respiratorii cronice (astm bronșic, BPOC), cu afecțiuni care slăbesc imunitatea (infecția cu HIV, cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare. De asemenea, au o probabilitate mai mare de îmbolnăvire cei care au o infecție respiratorie acută (răceală, gripă), fumătorii și personalul medical.

Febra instalată brusc, printre simptome

Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o, de vârsta și de starea persoanei. Printre simptome se numără creșterea bruscă a temperaturii, cu sau fără frisoane, tuse cu expectorații mucopurulente, stare generală de rău, dureri de cap și musculare, respirație îngreunată. Trebuie consultat de urgență medicul dacă temperatura este mai mare de 40 °Celsius, dacă pulsul este prea rapid și dacă apare confuzia.

Este nevoie de radiografie

Pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie, este nevoie de mai multe analize. Printre acestea, se numără testele de sânge, ascultarea plămânilor cu stetoscopul și examenul sputei. Diagnosticarea rapidă se face cu ajutorul radiografiei toracice. Când rezultatul radiografiei este neconcludent, se recurge la tomografia computerizată.

Formele grave se tratează la spital

Pneumonia bacteriană necesită tratament cu antibiotice. De multe ori, tratamentul este început înainte de a se cunoaște germenele care a cauzat boala, cu antibiotice cu spectru larg. În pneumonia virală, tratamentul indicat este același cu cel din gripă. Dacă este vorba despre o formă gravă a pneumoniei sau dacă riscul de complicații este mai mare, bolnavul necesită spitalizare.

De reținut!

Bacteriile responsabile de apariția pneumoniilor sunt din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Fenomenul este îngrijorător mai ales în cazul pneumoniilor dodândite în spital. Dacă antibioticul ales nu își face efectul în câteva zile, este nevoie de schimbarea lui.

Află ce simptome anunță pneumonia

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Stațiunea din România care îi va taxa pe turiști. Câți bani vor plăti vizitatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXA care se majorează în România. Ordin de joi, 1 Mai. Se vor plăti câte 110 lei lunar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Economia s-a prăbușit! Trump e furios
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri