Atenție la sistemele de energie verde! O casă a sărit în aer de la o baterie de 30 kWh

Deși există o cerere mare pentru produsele de producere și înmagazinare a energiei verzi, mulți nu se documentează înainte temeinic despre acestea. Numeroase astfel de produse sunt periculoase, iar de asta s-a convins proprietarul unei case din Germania.

18 oct. 2023, 16:28
Atenție la sistemele de energie verde! O casă a sărit în aer de la o baterie de 30 kWh
Atenție la sistemele de energie verde! O casă a sărit în aer de la o baterie de 30 kWh

Sistemele de energie verde pot fi periculoase, dacă nu sunt instalate și întretinute cum trebuie. Clienții trebuie să fie atenți ce produse aleg, deoarece multe dintre acestea sunt periculoase. Proprietarul unei case din Germania a simțit-o pe propria piele.

Citește și: De ce este bine să închidem telefoanele pe timpul nopții. Specialiștii dezvăluie toate trucurile

Atenție la sistemele de energie verde, vă poate exploda casa

O casă din Germania a fost distrusă parțial după ce bateria de 30 kWh pe care o avea instalată a explodat. Potrivit anchetatorilor, locuința nu mai este locuibilă, iar daunele suferite de proprietate sunt majore. În clădire locuiau două familii, potrivit poliției. Inițial, din baterie a început să iasă fum. La venirea pompierilor, incendiul nu izbucnise, potrivit PV Magazine. Ulterior, bateria, care era instalată în subsolul casei, a explodat. Anchetatorii au declarat că este posibil ca explozia să fi fost cauzată de un defect de fabricație. Poliția nu a oferit detalii despre producătorul bateriei.

La începutul acestui an, autoritățile din Suedia i-au avertizat pe cetățeni că panourile fotovoltaice de tip „plug & play”, pe care le poate instala oricine, sunt periculoase. Moda panourilor de acest tip a pornit din Germania, a cuprins Belgia, iar acum se extinde în toată Europa, transmite Go4it.

Autoritatea pentru Siguranța Sistemelor Electrice (Elsäkerhetsverket) din Suedia a luat atitudine după mai multe cazuri în care panourile solare de tip plug-in au luat foc sau au electrocutat oameni și animale. Accidentele au fost provocate de instalarea incorectă a panourilor sau de calitatea slabă a produselor. Aceste kit-uri sunt semnificativ mai ieftine decât panourile convenționale, uneori venind chiar și la jumătate de preț. În aceste condiții, calitatea lasă de dorit în majoritatea cazurilor.

Panourile de tip plug-in nu folosesc baterii pentru a stoca energia produsă, ci se conectează la o priză și furnizează, atunci când este soare, electricitate direct în rețeaua locuinței, ajutând la reducerea costurilor cu energia.

În România, este încurajată stocarea energiei verzi, și nu doar producerea ei. În acest context, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului pentru ca viitoarele ediţii ale programului Casa Verde să încurajeze și înmagazinarea energiei, nu doar producerea acesteia cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Citește și: De ce nu trebuie să lași telefonul la încărcat cu husa pe el. Durata de viață a bateriei ar putea fi afectată puternic