ATENŢIE MARE! Amenzi de 5.000 de lei pentru cei care au astfel de ELECTRONICE în casă

Interferenţele produse de aceste aparate crează disfuncţionalităţi serviciilor de radiocomunicaţii autorizate, inclusiv celor destinate pentru salvarea de vieţi omeneşti, atenţionează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

16 sept. 2018, 11:47
ATENŢIE MARE! Amenzi de 5.000 de lei pentru cei care au astfel de ELECTRONICE în casă

Eechipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeană) trebuie scoase imediat din funcţiune. Persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă legea şi pot fi sancţionate cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei.

Citeşte şi Telekom Mobile, amendată cu 500.000 de lei pentru că nu acoperă 98% din populaţie cu servicii de voce

Autoritatea derulează o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente.

„Unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe prejudiciabile care afectează în mod grav funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă. Interferenţele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicaţii pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). În imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj CE este afectat semnalul telefoanelor mobile, ceea ce poate genera dificultăţi în continuarea sau iniţierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibilă apelarea numărului de urgenţă 112”, precizează ANCOM.

Continuarea articolului pe capital.ro.