Atenţie mare pe Facebook! Dacă ai fost etichetat într-o postare despre un accident grav, ai putea fi victima unei campanii de phishing

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrage atenţia asupra unei noi campanii de tip phishing scam care se derulează, în aceste zile, prin intermediul reţelei de socializare Facebook.

RomaniaTV.net
22 oct. 2018, 13:05
Atenţie mare pe Facebook! Dacă ai fost etichetat într-o postare despre un accident grav, ai putea fi victima unei campanii de phishing

Într-un mesaj postat pe Facebook, specialiştii români precizează că, „recent, pe conturile social media ale CERT-RO am primit notificări de la persoane care au fost etichetate de prieteni din cadrul reţelei în postări care făceau referire la unele accidente grave”.

„Pentru mai multe detalii, acestora li se furnizează un link. După accesare, victima este redirecţionată către o pagina web unde care ar trebui să-şi introducă username-ul şi parola corespondente Facebook, pentru a putea vedea respectivele imagini de la accident. Aşa cum se poate observa, grafica utilizată de atacatori este evident diferită de cea din pagina de autentificare legitimă, un alt semn de alarmă constituind-ul domeniul afişat, care nu este facebook.com”, notează experţii în securitate cibernetică.

CERT-RO avertizează utilizatorii de Facebook să evite accesarea unor astfel de link-uri şi să nu furnizeze date, până nu verifică sursa de unde a venit o astfel de cerere.

„Ne bucurăm să constatăm că utilizatorul care ne-a trimis iniţial notificarea şi-a dat seama de păcăleală, după ce a studiat materialele de awareness de pe site-ul cert.ro”, subliniază instituţia.

CERT-RO, prin intermediul pentest-tools.com, oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi testa gratuit securitatea site-ului, pe parcursul Lunii Europene a Securităţii Cibernetice. Cei care doresc să facă acest lucru trebuie să acceseze platforma de pentest online, de pe site-ul www.cert.ro sau www.cybersecuritymonth.eu şi se pot înregistra pentru a primi 300 de credite gratis până la finalul lunii octombrie.