Atenţie, români! Cum trebuie să setezi centrala termică pentru un consum cât mai mic

Iarna a pus stăpânire pe România, iar oamenii au început să crească temperatura dată de centralele de apartament. Pentru a face cât mai multă economie este important să știi cum să setezi centrala termică.

07 feb. 2020, 15:09
Atenţie, români! Cum trebuie să setezi centrala termică pentru un consum cât mai mic

Iată ce trebuie să știi și ce trebuie să faci când ai o centrală pe gaz pentru a evita costurile suplimentare.

Pentru a face economie trebuie să știi că termostatul de ambient se setează la temperatura avută în cameră. Cu acest termostat de ambient, se setează potențiometrul poziționat în partea din stânga al centralei, care ține de încălzire, la 50-75%. Celălalt potențiometru reprezintă apa caldă, care trebuie setat în funcție de preferințe.

Veşti proaste pentru bucureşteni. Se taie subvenţiile la căldură şi apă caldă, facturile vor sări în aer

Termostatul se pune la câte grade dorești, deși temperatura optimă ar fi de 22 de grade C. Rotița din stânga de pe centrală se pune puțin la jumătate nu la 75%, ca se încălzească puțin mai încet, dar uniform. Însă depinde și de preferințele tale, cât de repede preferi să se încălzească atmosfera și cât de caldă preferi apa. În cazul în care pleci de acasă, temperatura termostatului se poate micșora la 15-17 grade C.

Temperatura apei din calorifere se setează, în general, în funcție de temepratura existentă afară. De asemenea, există termostate speciale pentru asta, dar sunt cam piperate la preț. Dacă, spre exemplu, iarna sunt -7 grade C, temperatura apei din calorifer e setată la 60-65 grade C. În lunile în care afară este cald, temperatura apei se scade cu vreo zece grade C.

Primăria Capitalei ia în calcul introducerea unui abonament la apă caldă. Cum va creşte preţul energiei termice din Bucureşti

Pentru apa caldă menajeră, cel mai bine este să o setezi la o temperatură bună pentru duș, dacă centrala oferă un debit suficient de mare, cum ar fi la 45 de grade C.

Pentru setarea temperaturii ambientale este bun un termostat mai precis decât cel analogic, eventual cu posibilitatea de a seta diferite temperaturi pentru anumite intervale orare.