Atenţie, şoferi! De Paşte, poliţiştii vor scoate pe stradă peste 300 de aparate radar, în întreaga ţară

În perioada Sărbătorilor Pascale, pe principalele drumuri naționale și autostrăzi vor fi prezenți, zilnic, 1.376 polițiști rutieri, pentru prevenirea accidentelor și fluidizarea traficului pe căile de acces din zona lăcașurilor de cult și a stațiunilor turistice, anunţă Poliţia Română. De asemenea, poliţiştii vor acționa în teren cu peste 300 de aparate radar și vor beneficia inclusiv de suportul aerian al elicopterelor Inspectoratului General de Aviație care vor monitoriza traficul de pe raza județelor Arad, Bihor și de pe DN1, DN2, DN5, DN6, DN7, A1 și A2.

RomaniaTV.net
05 apr. 2018, 08:33
Atenţie, şoferi! De Paşte, poliţiştii vor scoate pe stradă peste 300 de aparate radar, în întreaga ţară

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au anunţat, joi, că în perioada Sărbătorilor Pascale vor fi mobilizate peste 50.000 de efective ale MAI – poliţişti, pompieri, paramedici, jandarmi, poliţişti de frontieră.

Poliţia Rutieră va acţiona în teren cu aparate radar şi va beneficia inclusiv de suportul aerian al elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie. Pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi 314 de aparate radar, în întreaga țară, inclusiv echipamentele de ultimă generație (dispozitivele True Cam), potrivit unui comunicat al Poliţiei.

Poliţiştii de la transporturi vor patrula în 288 de trenuri de călători, cu precădere pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în 264 de staţii şi triaje de cale ferată, în 13 aerogări şi 26 porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

Peste 8.400 de poliţişti vor fi în stradă și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor neplăcute, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și salvarea de vieți.

Astfel, în perioada 6 – 9 aprilie a.c., 8.482 de poliţişti vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona lăcaşurilor de cult sau de desfăşurare a manifestărilor publice.

În fiecare zi, 5.551 de patrule de siguranţă publică, dintre care 396 pedestre şi 3.118 auto, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

În perioada menţionată, sunt preconizate 194 de manifestări religioase, cultural – artistice și sportive de amploare (cu participarea a peste 1.000 de persoane), pe raza a 33 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, în 194 de locaţii, la care vor participa aproximativ 348.400 de persoane.

Pentru că, prin specificul lor, Sărbătorile Pascale presupun participarea la manifestări religioase cu public numeros, poliţiştii recomandă atenție sporită la bunurile personale și evitarea conflictelor care pot degenera cu ușurință. 

De asemenea, se menține pericolul de incendii, în special în noaptea de Înviere, când flacăra lumânării trebuie foarte atent protejată pentru a nu intra în contact cu nimic din jur, indiferent dacă vorbim despre haine sau despre alte obiecte inflamabile. Pompierii vor fi prezenți, în permanență, la astfel de manifestări, pentru a interveni, în cel mai scurt timp, atunci când se impune. 
Preventiv, în această săptămână, angajaşii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au derulat peste 1.100 de controale și recunoașteri în teren la toate lăcașurile de cult unde vor fi organizate slujbe religioase la care este așteptat un număr mare de credincioși. Nu au fost uitate nici obiectivele turistice sau alte spații publice.

În urma acțiunilor de control, au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 1.300.000 lei, iar în cazul unui obiectiv a fost luată măsura suspendării activității din cauza neregulilor depistate care ar fi putut pune în pericol cetățenii.

Deoarece a trecut sezonul rece și iubitorii de drumeții pe munte se pot bucura, acum, de o vreme mai blândă, poliţiştii reamintesc că pericole încă există, în special pe anumite trasee montane. Tocmai de aceea, recomandă celor care doresc să își petreacă Paștele la munte să se informeze înainte de plecare cu privire la condițiile meteo și la starea traseului, respectiv dacă este marcat și deschis publicului. Nu în ultimul rând, echipamentul adecvat este obligatoriu în astfel de excursii pe munte.

Peste 350 de jandarmi montani sunt pregătiți să vină în sprijinul cetățenilor și vor monitoriza, în permanență, zonele pe care turiștii le frecventează în această perioadă a anului.

De asemenea, Inspectoratul General de Aviație are pregătite 13 aeronave pentru a acorda sprijin celorlalte structuri operative ale MAI și 8 pentru misiuni SMURD.