Atenție șoferi! Greșeala banală care te costă o avere. Ajungi să scoți din buzunar și 11.000 de lei

În cazul în care ai făcut greșeala aceasta trebuie să știi că acum vei scoate mai mulți bani din buzunar. Klaus Iohannis a promulgat legea care majorează amnezile.

19 feb. 2023, 09:57
Atenție șoferi! Greșeala banală care te costă o avere. Ajungi să scoți din buzunar și 11.000 de lei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea amenzilor pentru șoferii care fac greșeala aceasta. Este vorba despre persoanele care circulă fără rovinietă pe drumurile publice.

Șoferii care fac această greșeală banală ar putea fi nevoiți să scoată din buzunar chiar și 11.000 de lei în funcție de categoria autoturismului pe care îl conduc.

Citește și: Greșeala pe care o fac majoritatea românilor! Iată de ce nu este bine să pui folie de aluminiu în spatele caloriferului

Înainte de promulgarea legii, amenzile erau cuprinse între 250 și 500 de lei. În prezent, acestea pot începe de la 275 de lei și cresc treptate în funcție de vehiculul în cauză și de categoria acestuia.

Cât de costă greșeala aceasta? Amenzile sunt mari

Cuantumul amenzii contravenţionale pentru autoturisme este acum de minimum 275 de lei, în timp ce pentru vehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone suprataxa este de minimum 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei.

Apoi, în cazul vehiculelor de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, dar mai mică sau egală cu 7,5 tone, amenda este minimum 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

Pe de altă parte, pentru camioanele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, dar de cel mult 12 tone, amenda va fi de acum de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei, în timp ce pentru vehiculele de categoria următoare (masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe) suprataxa pentru neplata rovinietei este de minimum 3.550 de lei şi de maximum 7.100 de lei. Cea mai mare amendă se înregistrează, aşa cum era şi normal, la categoria TIR, cota minimă fiind de 5.950 de lei, iar cea maxima atingând 11.900 de lei.

Nici autocarele nu scapă la neplata rovinietei, suprataxa fiind de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.

Rovinieta este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice din țară a tuturor autoturismelor și autovehiculelor.

Citește și: De ce nu este bine să laşi oala cu ciorbă să se răcească pe aragaz. Greşeala pe care multe gospodine o fac