Atenţie, şoferi! Poliţia a început să dea AMENZI şoferilor care nu au maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă

Iarna şi-a intrat în drepturi, iar şoferii care ies în trafic sunt obligaţi să aibă maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă. Până acum nu au fost date amenzi, însă polițiștii anunţă că vor trece la sancţionarea şoferilor.
Romania TV
17 ian. 2018, 06:46
Atenţie, şoferi! Poliţia a început să dea AMENZI şoferilor care nu au maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă

De asemenea, niciun șofer nu trebuie să iasă în trafic dacă mașina sa nu este echipată corespunzător. Sunt obiecte care, conform legii, sunt obligatoriu de ținut în portbagaj. Altfel, șoferii riscă amenzi usturătoare și puncte de penalizare.

Citeşte şi Şi-a abandonat maşina şi a anunţat poliţia că i-a fost furată

Trusa medicală, stingătorul de incendiu, vesta reflectorizantă şi cele două triunghiuri reflectorizante, necesare pentru semnalizare în caz de avarie sau accident, trebuie să nu lipsească din orice portbagaj, şi, preferabil, să fie în termenul de valabilitate.

Toate aceste echipamente sunt obligatorii, iar lipsa lor poate duce la amenzi usturătoare.

Sancţiunea prevăzută de Codul Rutier pentru cei care nu au maşinile echipate corespunzător este de 4 sau 5 puncte, echivalentul unei amenzi cuprinse între 580 şi 725 de lei.

Majorarea salariului minim brut, de la 1 ianuarie 2018, ar fi dus automat la modificarea punctului-amendă, având în vedere modul de calcul al acestuia. Totuși, Guvernul a decis anul trecut, prin ordonanță de urgență, să plafoneze punctul-amendă la 145 de lei, această valoare urmând să fie păstrată pe tot parcursul anului 2018. Prin urmare, amenzile nu au crescut la 1 ianuarie, așa cum ar fi fost normal să se întâmple.

 De obicei, orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Astfel, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie.

Înainte, salariul minim era de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că un punct-amendă valora 145 de lei. De la 1 ianuarie 2018, salariul minim e de 1.900 de lei, ceea ce înseamnă că un punct-amendă ar trebui să ajungă la 190 de lei. Cu toate acestea, Guvernul a decis stabilirea unei valori fixe a punctului-amendă contravențională privind circulația pe drumurile publice. Plafonarea e prevăzută în OUG nr. 90/2017, act ce a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

„Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018,  se plafonează punctul-amendă la suma de 145 lei, cât este în prezent, fără a se majora în funcție de salariul minim brut pe economie garantat în plată”, scrie într-un comunicat al Executivului.

Cu alte cuvinte, nu se schimbă nimic în cuantumul amenzilor anul acesta față de anul trecut. Punctul-amendă a rămas tot la valoarea de 145 de lei. Trebuie reținut însă că plafonarea e stabilită doar pentru anul 2018. Asta înseamnă că, dacă nu mai intervine o nouă plafonare, din ianuarie 2019, el va crește la 190 de lei.

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc în continuare:

    clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
    clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
    clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
    clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei;);
    clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Cu o amendă de 290 sau de 435 de lei vor fi în continuare sancționați șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar și cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers, precum și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. De asemenea, și pietonii care încalcă regulile de circulație pot fi amendați cu aceleași sume.

Amenzi de 580 sau 725 de lei se aplică șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii), dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.

O sancțiune ceva mai mare, adică de la 870 la 1.160 de lei se aplică pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care ar putea fi amendate cu sume cuprinse în acest interval sunt: conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.

Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, unde amenzile ce pot fi aplicate sunt situate între 1.305 și 2.900 de lei și se aplică: șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Criza economică se adâncește. Un nou raport oficial emis de BNR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică