Aterizare de urgenţă pe Aeroportul din Cluj. Un avion Wizz Air Cluj-Roma a lovit un stol de păsări

Un avion al companiei aeriene Wizz Air s-a întors pe Aeroportul Internaţional Cluj, după ce a lovit mai multe păsări. De asemenea, o altă aeronavă care aparţine aceleiaşi companii a fost obligat să aterizeze de urgenţă pe Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău din cauza vântului.

22 iun. 2022, 17:00
Aterizare de urgenţă pe Aeroportul din Cluj. Un avion Wizz Air Cluj-Roma a lovit un stol de păsări
foto: Monitorul de Cluj

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul din Cluj. Avionul care zbura pe ruta Cluj-Roma a fost întors la sol, după ce a lovit mai multe păsări, la scurt timp după decolare, la ora 13:55. Potrivit directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo, compania aeriană Wizz Air va decide, în urma evaluării situației, ce se va întâmpla cu pasagerii acestui zbor.

„Zborul Wizz Air Cluj-Roma, după decolare, în timpul zborului, a lovit niște păsări și a fost nevoit să se întoarcă pe aeroport. Urmează compania să stabilească ce se va întâmpla cu pasagerii, după evaluarea situației”, a declarat David Ciceo pentru Monitorul de Cluj.

Citeşte şi: Gabriela Szabo îl dă în judecată pe Nicușor Dan după ce a fost demisă de la CSM București

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul din Cluj. Cum procedează piloţii dacă avionul se ciocneşte de o pasăre

În momentul în care un avion se ciocneşte cu o pasăre, piloţii decid să aterizeze de urgenţă pe cel mai apropiat aeroport pentru a stabili dacă s-au produs daune. Astfel de accidente au loc frecvent.

Numai 5% dintre accidentele provocate de păsări produc daune serioase avioanelor, spune Davide Crivelli, specialist în inginerie mecanică la Universitatea Cardiff, scrie The Independent, citat de Digi24. Valoarea daunelor depinde de partea avionului care este afectată.

Potrivit expertului, aeronavele sunt create pentru a rezista unor forțe incredibile și, în pofida precauțiilor luate de ingineri, în cele mai multe cazuri, nu sunt probleme tehnice care să pună zborul în pericol.

„Din păcate, păsările sunt destul de periculoase. Sunt cazuri care se întâmplă, deși luăm măsuri și noi de la Aeroport, și companiile aeriene, însă e greu de evitat un incident de acest fel”, a afirmat David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj.

Motoarele avioanelor sunt foarte rezistente, cele mari fiind create pentru a rezista unui impact cu orice pasăre, fără ca piese din motor să se desprindă. După o astfel de ciocnire, majoritatea motoarelor rămân cu daune minore, precum știrbirea lamelor.

Chiar dacă un motor ar ceda în urma coliziunii, zborul nu ar fi în pericol, avioanele fiind create să funcționeze și cu un singur motor.

Aterizare de urgență pe Aeroportul Bacău. Un avion Wizz Air care făcea cursa Londra-Iași a avut probleme din cauza vântului

Din cauza vântului, un avion Wizz Air care zbura pe ruta Londra – Iaşi a fost obligat să aterizeze de urgenţă pe Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău, potrivit Ziarul de Bacău.

După 40 de minute de survol deasupra Iaşiului, pilotul a hotărât să întoarcă aeronava din drum. În tot acest timp, la bord, călătorii au intrat în panică.

Oamenii au început să se roage, iar din cauza turbulenţelor, unora dintre ei li s-a făcut rău. Este şi cazul unui copil de numai un an care a acuzat probleme respiratorii. Incidentul a avut loc în jurul orei 15.00.

Citeşte şi: Alertă la Londra. Urmele virusului poliomielitei găsite în canalizare, avertisment transmis la nivel național