Atribute umane pe care le regăsim în lumea animalelor

Oamenii nu se pot compara cu lumea animală: nu sunt nici cel mai rapid, nici cel mai puternic animal. Chiar şi când este vorba de simţuri, oamenii sunt mult în spatele unor creaturi din lumea animalelor. Păsările văd mai bine decât oamenii, câinii au un miros mult mai dezvoltat decât cel uman şi multe animale au simţuri pe care oamenii nu le au deloc. Rechinii simt câmpul magnetic, ţestoasele electricitatea şi albinele văd radiaţiile ultraviolete. Broaştele ţestoase pot trăi sute de ani mai mult decât o fac oamenii. Medicina de bază este folosită de o anumită specie de păianjen care consumă anumite plante pentru a controla naşterea şi de papagalii care mănâncă o anume argilă pentru a scăpa de otravă. Şi atunci ce ne face pe noi speciali în lumea animalelor?

RomaniaTV.net
12 mai 2012, 09:38
Atribute umane pe care le regăsim în lumea animalelor

Lumea animalelor şi emoţiile

Oamenii experimentează o paletă largă de emoţii. Furie, supărare, frustrare, euforie, ne trăim vieţile trecând de la o emoţie la alta. Oricine a avut un animal de companie mai mare, câine sau pisică ştie că aceste creaturi simt furie, dorinţă, panică, afecţiune, jenă şi multe alte sentimente. Mamele delfin ai căror pui au murit prezintă toate simptomele supărării, iar caracatiţele plictisite cad în depresie. Curiozitatea poate fi observată la reptile şi gelozia pentru atenţia părinţilor în cazul gemenelor a fost văzută la primate. Maimuţele sălbatice adoptă orfanii suratelor lor. Altruismul a fost observat la gorile în două situaţii diferite când copilaşi au fost scăpaţi în cuşca lor. De fiecare dată, o gorilă a mângâiat copilul şi l-a dat îngrijitorilor de la Zoo. De asemenea, cimpanzeii se consolează reciproc după un atac. Prin urmare, emoţiile sunt departe de a fi o experienţă eminamente umană.

Lumea animalelor are umor

Umorul face parte din viaţa multor oameni. Este dificil să-l defineşti, există atât de multe forme de umor care produc amuzament şi, de multe ori, hohote de râs. Cimpanzeii, asemeni oamenilor, nu sunt străini de râs. De multe ori se gâdilă unul pe altul, iar rezultatul este previzibil: izbucnesc în râs. Deşi umorul produce adesea râsul, râsul nu implică mereu umorul. Chiar şi şobolanii au demonstrat că sunt capabili să râdă. Ca să nu mai vorbim de cimpanzei care găsesc anumite situaţii amuzante.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro