Au găsit o COMOARĂ în Guatemala: este cea mai veche descoperire din epoca Maya FOTO

Arheologi guatemalezi şi spanioli au descoperit în nordul Guatemalei, în apropiere de frontiera cu Mexicul, prima pictură murală de tip frescă cunoscută până în prezent din epoca Maya, datând din secolul al VIII-lea, a anunţat vineri unul dintre cercetători.

RomaniaTV.net
16 nov. 2013, 09:20

„Până în momentul de faţă, este vorba despre prima pictură murală maya realizată cu tehnica ‘a fresco’ care constă în încorporarea culorii pe o tencuială proaspătă”, a explicat Cristina Vidal (Spania), director ştiinţific al sitului arheologic La Blanca unde a fost descoperită fresca, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI O friză maya SPECTACULOASĂ, descoperită în Guatemala FOTO

Ruinele acestui sit, care adăpostesc un palat Maya, se află în departamentul Petén (nord), în vecinătatea frontierei cu Mexic şi Belize.

„Este vorba despre o pictură a fresco care poate fi comparată cu frescele italiene din Renaştere, şi nu despre o pictură cum se găseşte de obicei în toate picturile murale mayaşe cunoscute până în prezent”, a explicat experta spaniolă.

Specialişti de la mai multe universităţi spaniole, de la Şcoala politehnică din Valencia, precum şi de la universitatea San Carlos din Ciudad de Guatemala lucrează din 2004 la restaurarea sitului La Blanca.

Fresca murală, care se găseşte într-un palat Maya construit în perioada clasică târzie (600-900 d.Hr.), înfăţişează un „eveniment istoric cu o prezentare de ofrande unui personaj special”, a adăugat Cristina Vidal.

Potrivit acesteia, pictorul mayaş a diluat pigmenţi în apă pentru a efectua conturul mai liber şi mai natural, similar tehnicii utilizate de Michelangelo în Capela Sixtină.

Cultura Maya a atins apogeul în perioada clasică (250-900 d.Hr.), apoi a cunoscut declinul în perioada post-clasică (900-1200). Ea s-a extins pe un teritoriu care acoperă în prezent Guatemala, Mexicul, Salvadorul şi Hondurasul.