Au început testele clinice la vaccinul anti-COVID-19 care oferă imunitate 17 ani

Nemţii sunt pe cale să producă un vaccin anti-COVID care să ofere imunitate timp de 17 ani. Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar din Tübingen au demarat studiile clinice încă de anul trecut. Vaccinul CoVAC1 se bazează pe activarea unui răspuns puternic și de durată al celulelor T împotriva virusului SARS -CoV-2.

18 mart. 2021, 14:01
Au început testele clinice la vaccinul anti-COVID-19 care oferă imunitate 17 ani

Vaccinul anti-COVID-19 care oferă imunitate 17 ani. Acesta ar fi primul vaccin care se bazează exclusiv pe activarea celulelor T, a precizat unul dintre cercetători, potrivit newsweek.ro.

Tipurile de celule care au un rol important în lupta împotriva noului coronavirus sunt celulele T. Pe de o parte, acestea pot distruge direct celulele infectate cu virus, pe de alta, susţin formarea anticorpilor care neutralizează virusul.

În prima parte a studiului clinic, voluntarii, care au vârste cuprinse între 18-55 de ani, sunt vaccinați cu noua formulă. Urmează voluntarii cu vârste mai înaintate şi boli asociate. Studiul include o programare de screening, o programare de vaccinare și șase programări la control într-o perioadă de șase luni.

Ideea vaccinului este derivată din imunoterapia împotriva cancerului, aceeaşi idee pe care a avut-o şi profesorul român Virgil Păunescu

Ideea vaccinului nou dezvoltat este derivată din imunoterapia împotriva cancerului, idee pe care a avut-o și profesorul Virgil Păunescu de la institutul OncoGen din Timișoara. Ideea cercetătorului român nu a beneficiat, însă, de sprijin din partea autorităţilor române.

Peptidele sunt părți scurte ale proteinelor, care sunt prezentate sistemului imunitar și mai ales celulelor T de pe suprafața celulelor tumorale și infectate cu virusul”, explică Hans-Georg Rammensee fondul biologic. „Acest lucru permite sistemului imunitar să recunoască celulele „străine” și să le elimine”, completează cercetătorul.

Citeste si Care este, de fapt, legătura dintre vaccinul Astra Zeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Dacă astfel de peptide sunt aplicate ca vaccinuri împreună cu un stimulator imun adecvat, așa-numitul adjuvant, celulele T pot fi activate în mod specific împotriva celulelor tumorale, dar și împotriva celulelor infectate cu virus”, adaugă cercetătoarea Juliane Walz.

Cum se explică imunitatea care durează 17 ani

Adjuvantul nou XS15 utilizat în studiul de vaccinare COVID-19 a fost, de asemenea, dezvoltat la Tübingen  pentru vaccinările împotriva cancerului.

În primele noastre aplicații preclinice și clinice am observat răspunsuri puternice ale celulelor T la ambele peptide tumorale și virale atunci când s-a aplicat t eter cu XS15”, spune Hans-Georg Rammensee.

Potrivit cercetărilor, imunitatea celulelor T pe care o au oamenii care s-au infectat cu un virus similar SARS COV2 poate acționa timp de 17 ani.

Citeste si EXCLUSIV. Tânărul vaccinat anti-Covid cu două seruri diferite, din greșeală, dezvăluiri explozive: „S-au panicat. M-au întrebat dacă sunt de acord să treacă în sistem că mi s-a făcut tot Pfizer”