Au pornit sirenele de război, locuitorii au fugit în adăposturi. Atac masiv cu rachete

Întreprinderile şi şcolile din Gaza rămân închise, iar Israelul menţine închise două puncte de control cu Gaza. 

10 mai 2023, 22:14
Au pornit sirenele de război, locuitorii au fugit în adăposturi. Atac masiv cu rachete

Forţele aeriene israeliene au lovit miercuri, pentru a doua zi consecutiv, ţinte ale Jihadului Islamic din Gaza, iar militanţii palestinieni din enclavă au început să lanseze rachete peste graniţă, declanşând sirene şi trimiţând locuitorii în adăposturi, relatează Reuters.

Armata a declarat că a lovit locaţii de lansare a rachetelor aparţinând grupării, în timp ce o serie de explozii au zguduit diferite puncte, inclusiv ceea ce martorii au descris ca fiind o tabără de antrenament în partea de nord a Fâşiei Gaza şi o zonă deschisă în sud.

Israelul atacă poziţii din Fâşia Gaza ca ripostă la atacuri cu rachete
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi una a fost rănită, au declarat lucrători medicali. Identităţile victimelor nu au fost disponibile imediat.

La câteva minute după loviturile israeliene, sirenele au sunat în oraşul Sderot din sudul ţării şi în zona din jurul Fâşiei Gaza, precum şi în oraşul Aşkelon, aflat la 14 km distanţă, avertizând asupra rachetelor care se apropiau.

În Gaza, au putut fi văzute în aer mai multe dâre care se ridicau în timp ce erau lansate rachete. Exploziile din aer au semnalat interceptarea rachetelor de către sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului.

Nu au fost raportate victime israeliene. Israelul a lansat marţi o serie de lovituri, vizând ceea ce a declarat că sunt lideri de rang înalt ai Jihadului Islamic responsabili de planificarea unor atacuri împotriva Israelului. Cel puţin 10 civili au fost ucişi în aceste lovituri, precum şi trei comandanţi de rang înalt.

Atac masiv cu rachete, au sunat sirenele de război. Israelul şi-a închis spaţiul aerian VIDEO
”Nu intenţionăm să aşteptăm ca ei să lanseze (rachete)”, a declarat ministrul israelian al securităţii, Avi Dichter, pentru postul de radio Kan, miercuri, după reluarea loviturilor în Gaza. ”Dacă lansările pot fi împiedicate sau contracarate, dacă echipele de lansare pot fi lovite – toate acestea creează în cele din urmă un efect de descurajare”.

Nu a existat o revendicare imediată a responsabilităţii pentru rachetele de miercuri. Jihadul islamic a promis că va riposta.

”Rezistenţa decide momentul răspunsului în funcţie de tacticile şi calculele sale, deoarece vedem că răspunsul trebuie să fie pe măsura dimensiunii crimei”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Dawoud Shehab.

Până la 30% dintre locuitorii aşezărilor israeliene de la graniţă au fost evacuaţi ca măsură de precauţie, a declarat şeful municipalităţii, Gadi Yarkoni, pentru postul de radio Kan.

Anterior, miercuri, forţele israeliene au ucis doi palestinieni care au deschis focul asupra lor în Qabatiya, în Cisiordania ocupată.

Jihadul Islamic a afirmat că cei doi erau membri ai săi. Armata a declarat că cei doi palestinieni au tras asupra militarilor dintr-un vehicul şi au fost împuşcaţi mortal. În maşină a fost găsită o puşcă de asalt, a precizat armata, adăugând că nu au existat victime israeliene.

Întreprinderile şi şcolile din Gaza rămân închise, iar Israelul menţine închise două puncte de control cu Gaza.