Au trecut zece ani fără alcool pentru Lucian Mîndruță. Motivul neașteptat pentru care nu mai pune gura pe astfel de băuturi: „Nici măcar de sărbători”

Lucian Mîndruță a dezvăluit că de zece ani a renunțat la alcool. Jurnalistul a spus că nu mai are absolut niciun motiv pentru care ar mai putea vreodată gura pe alcool.

15 apr. 2024, 10:11
Au trecut zece ani fără alcool pentru Lucian Mîndruță. Motivul neașteptat pentru care nu mai pune gura pe astfel de băuturi: „Nici măcar de sărbători”

Lucian Mîndruță a spus că i-a mai făcut poftă, din când în când, de un pahar de vin sau whisky, dar că odată ce a luat această decizie nu vrea să se mai abată de la ea.

Lucian Mîndruță a precizat că sunt aproape zece ani de când nu a mai băut alcool deloc, nici măcar o gură de vin.

Citește și Gabriela Cristea, desființată pe internet pentru felul în care arată: „Ce doamnă a fost … și ce a ajuns”. Cum a reacționat vedeta

Tatăl jurnalistului a pierit din cauza unei boli cauzate de băuturile alcoolice, iar acesta e motivul pentru care Lucian Mîndruță și-a jurat că nu va ajunge niciodată în acel punct.

„Nimeni, nimic. Eu: Cum e să nu mai bei alcool deloc? Da, știu… ce subiect inutil de discuție pentru sâmbătă seara, când probabil că toată lumea o face, nu? Ei bine, în curând cred că împlinesc un deceniu de când n-am mai băut alcool în nicio situație, nici măcar de sărbători, aniversări sau degustări de vinuri (da, mai merg la ele, au mâncare bună…). Bine, s-a mai întâmplat de vreo 2-3 ori în anii ăștia să iau câte o gură de bere, adusă accidental de chelner. Și, va spun sincer, deja aia cu alcool nu-mi mai place! Dar să revenim. În primul rând, de ce m-am lăsat? E destul de personal. Dar aici scriu unii și chestii și mai intime, așa că vă spun, că poate vă inspiră: tatăl meu a murit de o boală legată de băutură. Și, văzându-l cum se duce, cum nu-și mai recunoaște nici nepoții, mi-am zis, mai întâi încet și apoi cu voce tare: „Asta n-o să mi se întâmple și mie!”, a dezvăluit Lucian Mîndruță pe Facebook.

În plus, un episod de mahmureală a fost picătura care a umplut paharul pentru Mîndruță, în urmă cu zece ani.

„Înțeleg genetica, așa că știu că nu e vreun destin să pățesc la fel. Nu e obligatoriu. Dar, în același timp, văzându-l pe el cum își bea mințile, am prins cumva o ură față de substanța asta. În plus, luasem obiceiul să beau câte o bere pe seară când ajungeam acasă de la Știri, chestie care îmi lua ore bune de muncă… Și într-o bună zi (una cu mahmureală, căci mai mergeam la petreceri pe vremea aia!) am decis că nu voi mai bea niciodată. Și așa am făcut. De atunci, deloc. Cred că era 2014 sau 2015. Nu e simplu. Oamenii cred că ai ceva cu ei dacă nu bei pălincă locală, s-o lauzi. Alții zic că e ceva anormal cu ține, poate ești sectant, ceva. Sunt și destui care nu te cred. „Cum adică să nu mai bei alcool deloc? Deloc-deloc? N-ai cum!’. Ba chiar am. Și evit chiar și bomboanele cu ciocolată cu alcool în ele, cât de puțin ar fi”, a mai spus Lucian Mîndruță.

Cu ce înlocuiește Mîndruță alcoolul

„Îmi mai e dor de un pahar cu vin sau un whisky? În primii ani s-a întâmplat, când și când. Dar auto-condiționarea psihologică s-a dovedit mai puternică decât orice poftă. Pur și simplu alcoolul îmi părea un inamic. De ce? Și aici am un argument puternic, care nu are nicio legătură cu tata, și care e principalul motiv pentru care nu mai consum: alcoolul îți schimbă, pentru câteva minute sau ore, realitatea. O face mai bună, mai veselă, mai simpatică. Și în același timp toate astea sunt o minciună. Iar eu nu știu cât mai am de trăit pe lumea asta – și nici nu cred că mai e vreo altă după ea. Așa că îmi prețuiesc fiecare oră pe care mi-o doresc cât mai aproape de realitate și adevăr, nu plutind deasupra lor. Cu ce înlocuiesc alcoolul în situații speciale? Cola. Bere fără alcool (nici nu mai e așa de rea ca acum un deceniu, au învățat câte ceva). Sau pur și simplu apă. Poate ați auzit de ea. Rece. De la izvorul de plastic din frigider. Bună să îți țină mintea aici, în lumea asta rea. Însă pe care, vă spun sigur, alcoolul nu are cum să o facă mai bună’, este confesiunea lui Lucian Mîndruță.

Citește și Ce legătură este între Oana Roman și tatăl lui Sebastian, tânărul ucis de drogatul Vlad Pascu