Auchan reduce nivelul de iluminare din magazine şi parcări pe timpul nopţii pentru a face economie la energie

După Lidl, incă un mare lant de magazine anunţă schimbări pentru "eficientizarea orelor de lucru privind pregătirea magazinelor pentru deschidere" si stinge lumina pe timpul nopţii pentru a face economie. Este vorba despre Auchan care a anuntat reducerea nivelului de iluminare din magazine, parcări subterane și supraterane, acesta fiind oprit sau redus la minim pe timpul nopții.

16 nov. 2022, 10:35
Auchan reduce nivelul de iluminare din magazine şi parcări pe timpul nopţii pentru a face economie la energie

În contextul crizei energetice, retailerul francez Auchan a început să implementeze noi măsuri pentru reducerea consumului energetic al companiei cu 20%, anunţă Romania TV.

Retailerul a implementat multiple măsuri cu efect pe termen scurt și mediu.

„Într-o primă etapă, ca parte a planului de sobrietate energetică, compania țintește eficientizarea orelor de lucru privind pregătirea magazinelor pentru deschidere, dar și implementarea unui sistem și mai eficient de gestionare a stocurilor.

Măsura cea mai vizibilă este reducerea nivelului de iluminare din magazine, parcări subterane și supraterane, acesta fiind oprit sau redus la minim pe timpul nopții, astfel încât activitatea să nu fie afectată.

După încheierea programului de lucru, siglele, totemurile și climatizarea din magazine și spațiile administrative sunt, la rândul lor, închise în totalitate, iar în anumite zone au fost montate sisteme de senzori”, se arată într-un comunicat al companiei.

Citeşte şi: Amenzi de 750.000 lei de la ANPC pentru 50 de magazine Auchan. Vindeau produse expirate, fructe şi legume cu mucegai, aveau rafturi murdare

De asemenea, retailerul a transmis că are în plan o serie de noi investiții în schimbarea centralelor de frig cu cele pe o tehnologie CO2, având deja peste 25 de magazine finalizate în prezent, alte 5 fiind programate pentru anul 2023, precum și în sisteme HVAC care să asigure un consum redus de energie, dar și alte parteneriate menite să contribuie la o mai mare eficiență energetică.

De asemenea, compania vizează creșterea procentului iluminatului cu LED la 100%, precum și investiții în panouri solare pentru platformele logistice și magazine. Totodată, Auchan își propune să obțină noi certificări de eficiență energetică pentru clădiri sustenabile.

Citeşte şi: Criza energetică în supermarketuri: Lidl închide mai devreme, Kaufland stinge din becuri, iar Profi ţine clienţii în frig

Nu este singurul lant de magazine care a luat această decizie. Şi cei de la Lidl au luat măsuri pentru reducerea energiei, au schimbat programul de inchidere si deschidere a magazinelor. După ce magazinele Lidl au redus programul de funcționare pentru a face economii, un alt lanț de supermarketuri a anunțat reducerea temperaturii în magazine.

Lanțul de supermarketuri și magazine de proximitate din România, Profi, a anunțat că reduce temperatura din magazine pentru a economisi energie.

Un impact considerabil în economisirea energiei va fi resimțit în urma limitării temperaturii din magazinele și sediile Profi, concomitent cu demararea unui plan de curățare și monitorizare a funcționării în condiții corespunzătoare a radiatoarelor și agregatelor de aer condiționat, potrivit companiei.

Prin îmbunătățirea fluxului de aer ce trece prin radiatoare se reduce timpul de funcționare inutilă a compresoarelor acestor echipamente.

În toate punctele de lucru din rețeaua Profi iluminatul se face cu lămpi LED, cu consum redus, dar chiar și în aceste condiții compania acordă atenție reducerii iluminatului în afara orelor de program.

„În actuala situație ne îndreptăm către soluțiile care să permită nu doar continuarea consecventă a strategiei de dezvoltare a rețelei noastre de magazine, ci și susținerea economiei românești în ansamblul ei într-un moment când resursele energetice trebuie utilizate cu maximă eficiență,” a declarat Gaetan Pacton, director general Profi.

Retailerul Profi a mai anunțat că, pentru a economisi energie, va desfășura un proiect pilot de implementare a panourilor fotovoltaice pe magazinele sale din țară: Șag, Făget, Timișoara, Giarmata, Sânandrei, Lipova, și din alte localități.

„În cadrul acestui pilot, capacitățile instalate variază între 50 KW și 110 KW, asigurând o producție anuală de circa 50 – 100 MWh și o contribuție verde de aproximativ 20%-25% din consumul de energie al magazinului. Pentru fiecare proiect această contribuție echivalează anual cu între 580 și 1300 de copaci care ar fi necesari ca sa-i absoarbă emisiile, sau în Kg de emisii de CO2 salvat, între 19 mii Kg și 40 mii Kg”, afirmă Dumitru Dragomir, Vice-președinte, Business Efficiency Director Profi.