Audi dezminte zvonurile privind o posibilă revenire în Formula 1

Rivalitatea Mercedes – Audi (Auto Union) din perioada interbelică a Formulei 1 ar fi putut renaşte. Surse din interiorul grupului Volkswagen au dezvăluit că Audi va renunţa la participarea în DTM şi WEC pentru a reveni în Formula 1, începând cu sezonul 2016. Numai că…

RomaniaTV.net
27 oct. 2014, 11:09

Pentru a putea forma o echipă competitivă în Formula 1, Audi va combina bugetele până acum destinate participării în DTM (Campionatul German de Turisme) şi WEC (World Endurance Championship – Campionatul Mondial de Anduranţă), plus un pachet financiar consistent din partea Red Bull, sponsorul principal al echipei Audi în DTM. Constructorul german ar încheia astfel o extraordinară perioadă de dominaţie în WEC, Audi câştigând cursa de la Le Mans de 13 ori din 2000 până în prezent. Doar în 2009 Peugeot a întrerupt acest şir de victorii. Audi este de asemenea primul constructor care a reuşit să câştige cursa de la Le Mans cu o maşină propulsată de un motor diesel (prima oară în 2006) şi cu un model hibrid (primul succes în 2012).

(w500) Audi R18 e

Se zvoneşte că inginerii germani deja lucrează la un propulsor V6 turbo, de 1.6 litri, destinat curselor de Formula 1. Deşi acest motor va fi dezvoltat in-house, se presupune că Audi preferă să cumpere o echipă deja existentă în marele circ decât să dezvolte un întreg program de la zero. În mod normal, dacă luăm în considerare legătura strânsă dintre Ferdinand Piech, preşedintele grupului Volkswagen, şi Dietrich Mateschitz, boss-ul Red Bull, principalele ţinte ar fi echipele Toro Rosso şi Red Bull Racing. Numai că Red Bull Racing este sub contract cu Renault pe o perioadă îndelungată, angajament pe care se pare că nicio parte nu vrea să îl încalce.

Zvonurile privind întoarcerea germanilor în Formula 1 au devenit şi mai intense odată cu angajarea fostului boss de la Ferrari, Stefano Domenicali. Italianul nu are experienţă în domeniul cursele de anduranţă sau de turisme şi nici măcar nu vorbeşte limba germană. Se pare că revenirea în F1 ar fi fost singurul motiv pentru care Audi l-a angajat pe Domenicali, chiar dacă părţile au anunţat că rolul italianului în cadrul grupului Volkswagen nu are legătura cu sporturile cu motor.

Scenariul devine şi mai interesant: după ce Fernando Alonso a anunţat că nu va mai concura pentru Ferrari după terminarea acestui sezon, spaniolul a devenit obiectivul principal pentru Audi, mai ales că între Alonso şi Domenicali există o strânsă relaţie de prietenie. Fernando Alonso – primul pilot al echipei Audi F1 pentru 2016, de ce nu?

Şi aici terminăm cu zvonurile despre întoarcerea constructorului german în Formula 1. Audi Sport a ţinut să dezmintă ştirile apărute pe acest subiect printr-un comunicat publicat pe o reţea de socializare: “Audi în Formula 1? Aceste zvonuri apar cu regularitate în ultimii ani. Din nou este doar pură speculaţie, fără nicio bază reală. Suntem dedicaţi curselor din campionatele de WEC, DTM şi GT racing. În 2015 vom adăuga programulului nostru şi campionatul Audi Sport TT Cup.

(w500) Audi TT Cu

În concluzie, nu vom avea Audi în Formula 1 prea curând. Germanii îşi reafirmă interesul pentru competiţiile de DTM, anduranţă şi GT. Însă contexul în care au apărut aceste speculaţii este unul destul de delicat: Porsche, rivalul lui Audi în WEC, aparţine de asemenea grupului Volkswagen, rezultând o concurenţă fratricidă, iar Formula 1 traversează un moment dificil: cursele sunt plictisitoare, interesul publicului e din ce în ce mai scăzut, iar scuderiile Marussia şi Caterham vor absenta din urmatoarele două etape (SUA şi Brazilia). Revenirea germanilor de la Audi în Formula 1 ar fi adus un plus de interes pentru marele circ, dar deocamdată rămâne doar un vis frumos.