Augustin Lazăr, denunţat la Secţia pentru investigarea magistraţilor pentru infracţiuni contra umanităţii

Procurorul general Augustin Lazăr a fost denunţat la Secția pentru Investigaţii a Magistraților. Profesorul Corneliu-Liviu Popescu îl acuză pe Augustin Lazăr de crime împotriva umanităţii după ce luju.ro a scris că Augustin Lazăr că nu ar fi permis eliberarea din Penitenciarul Aiud a deţinutului politic Iulius Filip. Tot miercuri, istoricul Mădălin Hodor vine cu o dezvăluire care demontează afirmaţia că Augustin Lazăr a fost "un torţionar". Potrivit istoricului, care este şi cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), afirmaţia că procuror general Augustin Lazăr a fost "un torționar" este falsă. El precizează că disidentul Iulius Filip a fost torționat de lt. col. Lazăr Gheorghe. 

RomaniaTV.net
03 apr. 2019, 12:32
Augustin Lazăr, denunţat la Secţia pentru investigarea magistraţilor pentru infracţiuni contra umanităţii

Avocatul Corneliu-Liviu Popescu, profesor universitar doctor si conducator de doctorat si postdoctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si la Colegiul Juridic de Studii Europene al Universitatii Paris 1 Panteon Sorbona, a formulat miercuri dimineata, 3 aprilie 2019, la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), un denunt impotriva procurorului general Augustin Lazar si impotriva tuturor persoanelor care „l-au torturat si i-au aplicat acte inumane ori nu au luat masurile legale pentru a-l proteja impotriva torturii si a actelor inumane” pe Iulius Filip, dizident anticomunist, in perioadele cat a fost arestat si detinut politic in Penitenciarul Aiud, anunţă luju.ro.

Conform denuntului publicat de luju.ro, avocatul Corneliu-Liviu Popescu a sesizat SIIJ fata de posibila savarsire de catre Augustin Lazar– la data faptelor procuror la Procuratura Locala Alba Iulia si presedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea in libertate conditionata din Penitenciarul Aiud – de crime impotriva umanitatii, respectiv de infractiuni contra omenirii si de infractiuni contra umanitatii, solicitand aplicarea normei penale mai favorabile, respectiv a infractiunii contra umanitatii prevazuta de noul Cod penal.

Corneliu-Liviu Popescu reclama in denuntul inaintat la SIIJ ca Augustin Lazar, ca procuror delegat la Penitenciarul Aiud, „nu a luat masurile legale pentru incetarea torturii si a actelor inumane din motive politice si pentru asigurarea conditiilor umane de detentie pentru victima, iar, ca presedinte al Comisiei, a impiedicat liberarea conditionata a victimei, stiind ca mentinerea victimei in stare de detentie va atrage in continuare supunerea acesteia la tortura si la acte inumane din motive politice”.