Augustin Lazăr, despre atacurile la Ministerul Public: Afectează principiul separaţiei puterilor în stat

Publicat: Vineri, 13 Iulie 2018 16:54 // Actualizat: Vineri, 13 Iulie 2018 16:54 // Sursa: romaniatv.net

Procurorul general Augustin Lazăr a avertizat, vineri, asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri pe care le consideră a fi de natură să afecteze principiul separaţiei puterilor în stat.

Foto: Agerpres

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, avertizează asupra pericolului pe care îl generează atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separaţiei puterilor în stat, a cărui respectare este esenţială într-o societate democratică", informează un comunicat al Parchetului General.

"În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație dorește să sublinieze următoarele aspecte:

  1. Delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor: "În interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni";
  2. Repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: "Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secții, servicii și birouri, în funcție de pregătirea, specializarea și aptitudinile acestora";
  3. Pentru perfecționarea legislației penale, Ministerul Public are atribuția legală de a studia cauzele și factorii favorizanți ai criminalității și de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în art. 63 lit. i din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară: "Ministerul Public (...) studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează și prezintă ministrului justiției propuneri în vederea eliminării acestora, precum și pentru perfecționarea legislației în domeniu";
  4. Constituția României, în art. 131 alin. 1 consfințește rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară "interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor".", precizează acelaşi comunicat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a acuzat pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, că se implică în politică şi că nu îşi înţelege bine atribuţiile, considerând numirea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General drept o aroganţă.

Tăriceanu, despre numirea lui Kovesi la Parchetul General: Un gest de aroganţă, de sfidare din partea procurorului general

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 iul 19:42
Răspunde | Votează email 2 email
Obs
Tariceanu l-a atacat argumentat pe Lazar nu Ministerul Public. Parca sunt facuti de o mama. Aidoma lui Kovesi, Lazar se identifica cu intreg Parchetul General. Gretos !
1
EUR
4.8426
RON
02 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H