Augustin Lazăr, despre demiterea lui Kovesi şi viitorul şef DNA: Procurorii sunt îngrijoraţi. Este nevoie de echilibru UPDATE

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat miercuri că procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia creată după demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Viitorul procuror-şef al DNA va avea o misiune sensibilă, care îl va provoca să-şi arate nivelul de expertiză şi să arate contribuţia pe care o poate aduce la creşterea încrederii în instituţie, a mai precizat procurorul general Lazăr.

RomaniaTV.net
11 iul. 2018, 07:22
Augustin Lazăr, despre demiterea lui Kovesi şi viitorul şef DNA: Procurorii sunt îngrijoraţi. Este nevoie de echilibru UPDATE

UPDATE Viitorul procuror-şef al DNA va avea o misiune sensibilă, care îl va provoca să-şi arate nivelul de expertiză şi să arate contribuţia pe care o poate aduce la creşterea încrederii în instituţie, a declarat, miercuri, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

El a explicat că acesta a fost criteriul atunci când a delegat-o pe Anca Jurma pentru funcţia de procuror şef al DNA.

„Aşa m-am gândit atunci când am luat decizia de a o delega pe doamna Jurma în funcţia de procuror-şef, întrucât domnia-sa este o persoană experimentată, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public, este vicepreşedinte al reţelei internaţionale anticorupţie din Europa şi este foarte bine cunoscută atât la nivel european, cât şi la nivel intern”, a spus Lazăr.

El a afirmat că aceasta este un procuror echilibrat, care să ia măsuri înţelepte, „în acest moment care este foarte sensibil pentru Ministerul Public”.

„Ceea ce se reproşează public acum activităţii DNA nu este în nicun caz incisivitatea şi anchetele pe care le face, sunt destui care să facă anchete. Trebuie să fie şi procurori care să asigure şi echilibrul, să ia nişte măsuri înţelepte, echilibrate. (…) Procurorul delegat trebuie să arate că are capacitatea de a echilibra lucrurile atât în interior, cât şi de a avea un bonus de credibilitate externă”, a mai spus Lazăr.

El consideră că este esenţial ca o instituţie anticorupţie, care este cunoscută ca fiind între primele cinci recomandabile pentru schimb de bune practici la nivel internaţional, trebuie să-şi păstreze această credibilitate prin oameni credibili.

____________

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat miercuri că procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia creată după demiterea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional. Este o situaţie sensibilă care este în jurul nostru şi nu trebuie să v-o descriu eu”, le-a spus Lazăr jurnaliştilor, la sediul CSM, întrebat dacă, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, procurorii vor fi subordonaţi politic.

El a adăugat că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi trebuie puse în executare.

„În acest moment, este o situaţie sensibilă în care procurorii sunt îngrijoraţi de ceea ce va urma. Dar rămâne şi la înţelepciunea oamenilor cu activitate publică să arate că n-a fost ceva care să urmărească punerea sub control a DNA, ci a fost ceva care să reprezinte o contribuţie. Este o provocare şi pentru cei care au luat acesta decizie”, a afirmat Lazăr.

În opinia sa, magistraţii români – judecători şi procurori – au ajuns la un nivel de maturitate „în care nu mai pot fi învinşi”.

„Vor fi în măsură să demonstreze acum sau niciodată că au ajuns la o maturitate să-şi îndeplinească rolul lor constituţional în statul de drept – să apere cadrul legal, să apere ordinea de drept, să arate că au conştiinţa unui corp al magistraturii care să funcţioneze coerent şi competent, să acţioneze unit şi nu să dea curs acelor încercări ‘divide et impera’ pe care le-am văzut în spaţiul public”, a susţinut Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei CSM. 

Citeşte şi: CSM discută miercuri unde va activa ca procuror Laura Codruţa Kovesi