Lazăr, despre sentinţele Înaltei Curţi: Hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege. Deciziile CCR dispun pentru viitor

Publicat: Luni, 21 Ianuarie 2019 21:18 // Actualizat: Luni, 21 Ianuarie 2019 21:24 // Sursa: romaniatv.net

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat că decizia Curţii Constituţionale privind nelegalitatea completurilor de 5 judecători nu poate acţiona retroactiv, asupra deciziilor definitive date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. protocolul semnat de el cu SRI a fost declarat constituţional, cele două-trei alineate respinse de CCR nefiind de fond. Lazăr a spus că acest protocol a fost folosit ca ”bumerang politic”.

Augustin Lazăr a mai declarat, referindu-se la anunţul ministrului Justiţiei privind OUG pentru revizuirea sentinţelor, că nu se poate poate umbla cu uşurinţă la hotărâri judecătoreşti definitive.

„Hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege şi cine îşi va suma această răspundere va trebui să analizeze neretroactivitatea legii penale, faptul că deciziile CCR dispun pentru viitor”, a spus el.

Procurorul general a mai spus, referitor la OUG privind contestaţia în anulare, că legea penală nu reactivează şi va fi foarte greu de realizat o notă de funamentare care să explice de această ordonanţă ar permite reactivarea. 

”Legea penală nu retroactivează şi asta o ştie nu numai Curtea Constituţională, nu numai judecătorii constituţionali, ci o ştie şi domnul ministru. Jocul politic este de aşa natură, încât trebuie să adopte o anumită cale, care este mai multe politică decât juridică”, a mai spus Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a declarat că protocolul semnat de el cu SRI a fost declarat constituţional, cele două-trei alineate respinse de CCR nefiind de fond. Lazăr a spus că acest protocol a fost folosit ca ”bumerang politic”.

„Procurorii luptă până la ultima frontieră pentru aflarea adevărului. Şi care e adevărul? Protocolul din 2016, pe care l-am semnat eu personal, se referea la securitatea naţională şi la problemele de apărare antitero. Avem obligaţii în calitate de stat membru al structurilor euro-atlantice, de a combate terorismul. Cum e posibil ca cineva să fure un document care este clasificat într-o instituţie şi să-l arate la televizor ca o cauză de a porni atacuri la adresa Ministerului Public? (...) Adică voi nu respectaţi Constituţia şi să pornim o procedură de revocare a procurorului general. Iată că vine CCR - aşteptăm şi motivarea deciziei - şi ne spune în esenţă că acest protocol privind securitatea naţională şi privind lupta antitero este constituţional. Sunt câteva alineate în câteva articole care au fost declarate neconstituţionale şi care nu sunt de esenţa cooperării, sunt câteva chestiuni colaterale, pe care fără îndoială le vom elimina. Ele nici nu au fost puse în aplicare”, a afirmat Augustin Lazăr într-un interviu laDigi24, potrivit News.ro.

El a spus că protocolul a fost realizat pentru a lucra în cadru legal, pentru a apăra securitatea României.

„Cum e posibil să-l foloseşti pe post de bumerang politic şi să arunci cu el în capul Ministerului Public? Acum în capul cui se va sparge acest bumerang, fiindcă cineva trebuie să răspundă?”, a mai declarat procurorul general.

Lazăr a subliniat că protocolul a fost declarat constituţional şi el trebuie să funcţioneze. ”Instituţiile nu lucrează empiric, trebuie să lucreze după nişte reguli foarte clar stabilite, iar în articolul 1 al acestui protocol scrie negru pe alb că protocolul se aplică în baza legii”, a adăugat el.

”Cum e posibil şi cine îşi asumă răspunderea dintre persoanele care l-au furat, l-au arătat la televizor deşi era document clasificat? Este o cauză în curs. (...) Aţi văzut ce înseamnă manipularea publică? De câte ori se dovedesc anumite lucruri a fi la verificare altele decât cele afirmate iniţial, cineva are curajul - trebuie să ai mult curaj să ieşi public - şi în contra evidenţelor care sunt să vii şi să spui că e mai grav decât ai zis”, a mai declarat procurorul general. 

El a spus că atacurile politice sunt fără precedent.

„Am văzut un val de afirmaţii neadevărate pe care le face nu doar ministrul Justiţiei, e un cor de persoane interesate din diverse considerente care acuză Ministerul Public, procurorul general, CSM, ICCJ pentru diverse abuzuri. Sunt uşor verificabile lucrurile”, a afirmat procurorul general.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 ian 13:57
Răspunde | Votează email 0 email
S-o ros...
Lazare, ridica-te si "umbla" !...
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H