Augustin Lazăr, după vizita lui Tudorel Toader: Domnul ministru a venit tiptil şi nu a avut curajul să ia legătura cu mine

Publicat: Joi, 21 Februarie 2019 13:17 // Actualizat: Joi, 21 Februarie 2019 13:49 // Sursa: romaniatv.net

Augustin Lazăr, procurorul general, l-a acuzat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a venit "tiptil" la Parchetul General, fără să-l anunţe, şi că anunţul privind declanşarea procedurii de numire a unui nou procuror general demonstrează că cererea ministrului de revocare a procurorului general este un "demers ilegal" şi "eşuat".

Foto: RomaniaTV.net

Augustin Lazăr, procurorul general, a declarat joi, după ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a aflat la Parchetul General şi a anunţat declanşareaa procedurii de selecţie pentru postul de procuror general, că acesta a contactat un procuror cu probleme de reprezentativitate, iar singurul care poate reprezenta Ministrul Public e procurorul general. În opinia sa, ministrul Justiţiei a recunoscut că a eşuat în demersurile sale ilegale.

"Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituţiei şi să-şi spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituţie, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde... mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general", a afirmat Augustin Lazăr.

Potrivit acestuia, Toader '"a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor".

"Acel procuror trebuie să-şi clarifice mai întâi problemele de legitimitate, de reprezentativitate în cadrul acelei asociaţii şi acest lucru se poate face numai printr-o adunare generală, nu printr-o combinaţie obscură (...) în care preşedintele acestei asociaţii a fost pus în situaţia de a demisiona", a adăugat Augustin Lazăr.

El a precizat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general şi a acuzat promovarea "unor intrigi prin care nişte procurori să se lupte între ei".

"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eşuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A venit şi a spus că se termină mandatul procurorului general. (...) Nu există procedură lansat oficial, nu există o procedură serioasă. Noi trebuie să vedem mai întâi un anunţ care are în spate o procedură care este deja lansată, care are un caracter legal. Informaţia zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici şi nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistraţii din ţară sunt convocaţi în adunări generale de CSM să-şi dea cu părerea, să-şi spună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstiuţionale - ordonanţa de urgenţă care tocmai a fost publicată şi care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcţional, spre bucuria unora", a susţinut Lazăr.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunţat joi, la ieşirea din Parchetul General, că va declanşa procedura de numire a noului procuror general.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Voi declanşa procedura de numire a noului procuror general

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Augustin Lazăr Tudorel Toader
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7305
RON
21 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H