Augustin Zegrean, avertisment privind alegerile locale: „Guvernul riscă să încalce Constituţia”

Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că Guvernul nu poate interzice cetăţenilor prin ordin de ministru să voteze dacă nu au mască, deoarece, dacă acesta ar pica la un eventual control al CCR, ceea ce ar duce la probleme grave de legalitate.

RomaniaTV.net
15 sept. 2020, 06:24
Augustin Zegrean, avertisment privind alegerile locale: „Guvernul riscă să încalce Constituţia”

„Drepturile fundamentale se pot restrânge doar prin lege și pentru o perioadă nu foarte mare, în anumite condiții. Dar nu se poate face prin Ordin de ministru. CCR a spus recent că drepturi fundamentale nu pot fi restrânse prin ordin de ministru, cum a fost cu izolarea, carantinarea, internarea, la fel va fi și cu votul.

Ei pot să facă, dar nu are valoarea necesară. Trebuie făcut prin lege, așa scrie în art. 53 din Constituție. Credeam că au învățat asta, că a fost suficient tărăboi la precedenta situație.

Consecințele sunt că se poate adresa instanței și ar putea ajunge inclusiv la CEDO. Inclusiv votul va putea fi considerat în neregulă, vor fi observatori externi la vot, vor vedea lucrul ăsta. Când se va face raportul MCV se va spune că România nu respectă libertatea votului”, a declarat Augustin Zegrean.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

„Eu, din ce am înţeles, în cazul în care alegătorul vine fără mască de protecție, va exista posibilitatea ca el să primească mască de protecție. Pentru semnătura care se dă pe listă, după votare, este bine ca cetățeanul să vină cu pixul său, de acasă, pentru a nu risca inutil”, a menţionat Raed Arafat.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre alegeri: Dacă cineva nu vrea să poarte masca în interiorul secţiei, înseamnă că riscă viaţa celor din jur