Augustin Zegrean contrazice PSD în privinţa Codului Penal: Un proiect aflat în Parlament nu poate fi reglementat prin OUG

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explică faptul că strategia PSD de a da OUG pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală este în dezacord cu decizia CCR din 2010. Această decizie arată că un proiect aflat în proceduri parlamentare nu mai poate fi reglementat prin Ordonanță de Urgență. Zegrean consideră că Tudorel Toader știe foarte bine această reglementare, doar era judecător CCR în momentul în care s-a dat această decizie.

RomaniaTV.net
11 dec. 2018, 10:10
Augustin Zegrean contrazice PSD în privinţa Codului Penal: Un proiect aflat în Parlament nu poate fi reglementat prin OUG

”Constituțional lucrurile sunt clarificate încă din 2010. Un proiect aflat în plină dezbatere parlamentară nu mai poate fi preluat nici de Guvern, nici de altă instituție.

În Constituție spune că Parlamentul este unica autoritate leguitoare a țării și doar în situații excepționale anumite probleme se reglementează prin OUG, doar în situația în care problema este urgentă și nu mai suferă amânare.

În niciun caz dacă legea a fost pornită și dezbătută în Parlament nu mai poate fi preluată de Guvern. Cu atât mai mult cu cât această lege a fost deja contestată la CCR și are articole neconstituționale, care trebuie puse în acord decizia Curții Constituționale.

În situații de acestea nu se mai poate interveni asupra legii prin OUG și domnul ministru știe asta pentru că era la Curte atunci când s-a dat decizia.”, a declarat Augustin Zegrean, la Realitatea TV.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, arată că va prelua articolele declarate constituționale de către CCR și le va trece prin OUG.

„S-a hotărât, fără a intra în contradicție cu nimeni, să vedem care sunt posibilitățile legale de accelerare a procedurii de legiferare cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în părțile declarate constituționale. S-a discutat, s-a hotărât ca Ministerul Justiției să analizeze, să examineze în ce măsură poate fi adoptată una sau două ordonanțe de urgență pentru transpunerea în legislația penală a Codului Penal și Codului de Procedură Penală a soluțiilor legislative care au fost declarate constituționale. Din moment ce soluțiile au fost validate de către CCR ca fiind în acord cu exigențele, ele pot intra în fondul activ al legislației penale (…) Vom lua partea din lege constituțională și vom vedea în ce măsură le transpunem într-o ordonanță ce va fi adoptată de Guvern. Toate lucrurile au un termen și dacă nu e fix, e rezonabil. În funcție de analiză”, a declarat Tudorel Toader.

„Suntem în ipoteza în care proiectul de lege trenează de multă vreme și atunci vedem, la nivel de Guvern, dacă stăm pe loc cu partea constituțională și va veni Parlamentul și va modifica partea neconstituională, o va trimite la promulgare, președintele stă în termenul pentru promulgare, o va ataca probabil la CCR și va veni vara”, a mai spus Toader.