Augustin Zegrean, fostul şef al CCR, veşti proaste pentru Guvernul Orban înainte de votul pe moţiunea de cenzură

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat într-o intervenţie la B1 TV că depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară nu ridică probleme de constituționalitate, în condițiile în care Legea fundamentală nu stabilește diferențe în ceea ce privește ce pot face sau nu parlamentarii în cele două tipuri de sesiuni.

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 12:07
Augustin Zegrean, fostul şef al CCR, veşti proaste pentru Guvernul Orban înainte de votul pe moţiunea de cenzură

„Nu este nicio problemă cu moțiunea de cenzură depusă în timpul așa zisei vacanțe parlamentare. De fapt, nu este vacanță parlamentară, ci sesiune extraordinară. Când se referă la sesiuni, Constituția spune că sunt două sesiuni ordinare și între ele pot să fie sesiuni extraordinare și spune în ce condiții se pot organiza. Dar nu face distincție între ce se poate face în sesiunea ordinară și sesiunea extraordinară. Ei sunt tot parlamentari și au aceleași puteri, aceleași drepturi și aceleași obligații și în sesiunea ordinară, și în sesiunea extraordinară”, a explicat Augustin Zegrean.

„Guvernul trebuie să răspundă față de Parlament indiferent dacă Parlamentul este în sesiune sau în afara sesiunii, dacă este în sesiune ordinară sau în sesiune extraordinară. În pauza între cele două sesiuni ordinare Parlamentul nu este suspendat, el există. Faptul că într-o zi nu este ședință nu este nicio problemă. De exemplu Parlamentul Greciei nu lucrează în sesiuni, lucrează non-stop. Ei sunt în sesiuni tot timpul. Parlamentul este acolo și poate să tragă Guvernul la răspundere oricând. Poate să existe, să se convoce o sesiune extraordinară pentru a se depune o moțiune, dacă Parlamentul nu este în sesiune sau dacă este în sesiune extraordinară se poate depune o moțiune de cenzură”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Pe de altă parte, Zegrean îl avertizează pe liderul PSD Marcel Ciolacu că moțiunea trebuie dezbătută în sesiunea în care a fost depusă, pentru că are caracter de urgență.

„Moţiunea trebuie dezbătută în aceeași sesiune în care a fost depusă. L-am auzit pe Marcel Ciolacu spunând că se va dezbate în septembrie…asta e de noaptea minții. Moțiunea de cenzură are caracter de urgență. Termenul de dezbatere este la trei zile de la data la care a fost prezentată în ședință în camere, nu de când a fost depusă. Ea urmează s fie citită într-o ședință comună. Din acel moment, în trei zile trebuie dezbătută. Abia dacă se depășește acel termen va putea Orban să facă o plângere la CCR, dar nu pe conflict, ci pe nerespectarea Constituției, în dezbaterea moțiunii”, a mai spus Zegrean.

Moţiunea de cenzură depusă luni de PSD va fi citită în plenul reunit al Parlamentului de joi, de la ora 12.00. Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat că vineri va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv Național, când va fi stabilit calendarul de vot al moțiunii de cenzură.