Augustin Zegrean: „Nu se poate revizui o decizie a CCR. O să fiţi şocaţi, dar decizia CEDO este greşită!”

Fostul preşedinte al CCR a comentat pentru Stiripesurse decizia prin care CEDO i-a dat marţi dreptate Laurei Codruţa Kovesi în speţa demiterii din fruntea DNA, considerând că i-au fost încălcate mai multe drepturi, printre care cel la accesul liber la justiţie.

RomaniaTV.net
05 mai 2020, 15:46
Augustin Zegrean: „Nu se poate revizui o decizie a CCR. O să fiţi şocaţi, dar decizia CEDO este greşită!”

Fostul preşedintele al Curţii Constituţionale afirmă că deciziile CCR nu pot fi revizuite, aşa cum a cerut preşedintele Iohannis în legătură cu decizia referitoare la revocarea lui Kovesi din fruntea DNA.

„Nu se poate revizi o hotărâre a Curţii Constituţionale”, a declarat Zegrean pentru sursa citată. „O să fiţi şocaţi, dar decizia CEDO este greşită”, a afirmat fostul preşedinte CCR.

Augustin Zegrean explică de ce decizia CEDO este greşită, în condiţiile se referă la accesul liber la justiţie şi nu la fondul problemei. Acesta afirmă că Laura Codruţa Kovesi nici nu putea fi parte în proces, pentru că legea nu permite. Astfel, CEDO critică legislaţia românească, nu acţiunile Curţii. Zegrean precizează şi că, după părerea sa, decizia CCR a fost greşită, chiar dacă judecătorii CEDO nu fac nicio referire la acest aspect.

„Niciodată CEDO nu a soluţionat plângeri împotriva hotărârilor Curţii Constituţionale. Nu intră în competenţa lor. Nu aveau ei ce să caute în domeniul ăsta. Ei nu au judecat pe fond, nu s-au uitat la ce trebuia să se uite. Doamna Kovesi s-a plâns acolo că nu a fost ascultată la Curtea Constituţională. Nici nu avea cum, pentru că legislaţia românească nu permite ca ea să facă parte din acel proces. E ca şi cum eu m-aş judeca cu dumneavoastră şi ar veni unul şi ar zice că vrea şi el la procesul ăla.

Era un un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi Preşedinţie. Am spus şi atunci, o spun şi acum: preşedintele nu era obligat să o revoce dacă ministrul a cerut. Este o problemă de legislaţie prost scrisă şi prost interpretată şi aplicată. Dar CEDO nu spune nimic, spune doar că i-a fost încălcat accesul liber la justiţie. Şi Constituţia României vorbeşte de accesul liber la justiţie, dar se face în conformitate cu legea şi accesul liber la justiţie. Dacă dumneavostră mergeţi mâine la Curtea de Apel Bucureşti sau la ÎCCJ şi spuneţi că vreţi să intraţi într-un proces, o să vă trimită la plimbare.

Niciodată într-un litigiu la Curte nu poate să intervină cineva care nu are treabă acolo, indiferent despre cine este vorba în cazură. Aici, fiind vorba despre doamna Kovesi, s-a exagerat puţin în presă şi peste tot. După legea românească, decizia Curţii, sub acest aspect, a fost corectă. Că nu trebuia să-l oblige Curte pe preşedinte să o revoce, ăsta e alt aspect, dar asta nu discută CEDO”, mai explică Zegrean.

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, marți, că judecătorii de la Curtea Constituțională (CCR) au obligația de a revizui „de îndată„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. Fosta şefă a DNA a contestat decizia de revocare din funcţie